Wouter Hoeffnagel - 13 maart 2023

SVB-faillissement brengt ook Nederlandse startups in de problemen

Ook diverse Nederlandse startups zijn getroffen door het faillissement van de Silicon Valley Bank (SVB) in de Verenigde Staten. Het faillissement leidt hierdoor ook in Nederland tot onrust. Met name veel Nederlanders met een techbedrijf in de Verenigde Staten (VS) doen zaken met SVB.

SVB is onlangs in problemen nadat de rentes stegen. SVB sloot leningen af toen de rentepercentages nog laag waren, maar zag de rentes de afgelopen tijd snel stijgen. Het bedrijf is daardoor in problemen gekomen met het herfinancieren van deze leningen. Het gaf eerder nog nieuwe aandelen uit in in de hoop nieuw geld op te halen bij investeerders. De stap leidde echter juist tot onrust; klanten besloten hun geld bij de bank weg te halen.

Bankrun

De onrust leidde tot een bankrun. In totaal probeerden klanten een bedrag van 42 miljard dollar weg te halen van SVB-rekeningen. De Amerikaanse overheid greep hierop in; de Amerikaanse overheidsdienst Federal Deposit Insurance Corporation (FDIC) is aangesteld als bewindvoerder. De FDIC is verantwoordelijk voor het bewaken van de stabiliteit in de Amerikaanse economie en vergelijkbaar met het Europese depositostelsel. De dienst garandeert tegoeden tot 250.000 dollar per klant.

Oliver Binkhorst van belangenorganisatie DutchTechInc in San Francisco schat tegenover het FD dat Nederlandse ondernemers die in de VS actief zijn met een techbedrijf de afgelopen twee jaar zo'n 1,5 miljard dollar ophaalden. Hij schat dat ongeveer de helft van deze ondernemers zaken doet met SVB.

Onder meer biotechbedrijf Pharming, softwarebedrijf Toolsgroup en fintech Modifi verkregen de afgelopen jaren financiering van SVB. Nederlandse klanten doen doorgaans zaken met SVB via het Britse kantoor van de startupbank. Deze staat los van het Amerikaanse moederbedrijf. De Britse tak is onder toezicht van een Britse toezichthouder geplaatst.

Betalen van salarissen komt in geding

Ook Garry Tan, president van Y Combinator, uit zijn zorgen tegenover het FD. Hij wijst op de impact van het wegvallen van het geld dat bedrijven op SVB-rekeningen hebben staan. Zo is onduidelijk of en wanneer bedragen boven de grens van 250.000 dollar die de Amerikaanse overheid garandeert beschikbaar komt. 30% van de Y Combinator-bedrijven die bij SVB bankieren kan volgens Tan binnen dertig dagen de salarissen niet meer betalen indien het geld niet beschikbaar komt. Vanaf vandaag kunnen klanten het deel opvragen van het geld dat zij bij SVB hadden gestald en dat onder het depositogarantiestelsel valt opvragen.

Copaco | BW 25 maart tm 31 maart 2024 Trend Micro BW BN week 10-11-13-14-2024
Copaco | BW 25 maart tm 31 maart 2024