Floris Hulshoff Pol - 06 maart 2023

Remote: Talentwerving op afstand van positieve invloed op opkomende markten

Remote: Talentwerving op afstand van positieve invloed op opkomende markten image

Het werven van talent op afstand kan een positieve impact hebben in opkomende markten. Zo noemt tweederde van de managers die overwegen om wereldwijd te werven (66 procent) dat het een voordeel is om mensen de kans te geven een carrière op te bouwen zonder naar een ander land te hoeven verhuizen.

Dit blijkt uit het Remote Tech Talent rapport van Remote, dat is gespecialiseerd in het opzetten, beheren en ondersteunen van internationale, gedistribueerde personeelsbestanden. Meer dan de helft (57 procent) van de respondenten meldt dat het een positief resultaat is om gemeenschappen in staat te stellen te groeien door lokaal talent te behouden. Ten slotte erkent 59 procent dat werving op afstand de diversiteit binnen hun personeelsbestand kan vergroten.

Een derde van de werkgevers mist een kans

Deze resultaten sluiten aan op de Duurzame Ontwikkelingsdoelen van de VN, waaronder het bevorderen van inclusieve en duurzame economische groei en het verminderen van ongelijkheid binnen en tussen landen. Daarnaast toont eerder onderzoek aan dat diversiteit binnen teams correleert met betere financiële prestaties.

Ondanks al deze voordelen huurt meer bijna een derde van de respondenten (30 procent) alleen remote collega’s in binnen hun thuismarkt. Dit beperkt niet alleen de pool van beschikbaar talent en het vermogen om te diversifiëren, maar ontzegt ook grote delen van de wereld toegang tot mogelijkheden voor carrières en ontwikkeling.

Van de Nederlandse managers die overwegen wereldwijd te werven, zoekt slechts 11 procent nieuw talent in Azië, 7 procent in het Midden-Oosten en 6 procent in Afrika.

Drempels

Wat weerhoudt bedrijven ervan om werknemers over de hele wereld aan te nemen? Het rapport van Remote belicht ook de belemmeringen waarmee bedrijven worden geconfronteerd, waaronder logistieke, juridische en culturele uitdagingen die zij moeten overwinnen tijdens het wervings- en inwerkproces.

Volgens de Nederlandse vacaturehouders, zijn de grootste uitdagingen bij het aannemen van talent in nieuwe regio's: het moeten werken in meerdere tijdzones (53 procent); het overwinnen van taalbarrières (51 procent); en het leren kennen van wettelijke vereisten (45 procent).

Het kan ontmoedigend zijn om deze verschillende barrières voor wereldwijde werving te overkomen. Een aantal van de meest voorkomende problemen, zoals het beheer van de loonlijst en het leren kennen van de lokale wettelijke en regelgevende vereisten in een nieuwe regio, kunnen echter worden opgelost door samen te werken met een dienstverlener die kan zorgen voor volledige lokale naleving.