Wouter Hoeffnagel - 01 maart 2023

Europese Commissie: Apple legt muziekstreamingdiensten te veel beperkingen op

Europese Commissie: Apple legt muziekstreamingdiensten te veel beperkingen op image

Apple legt muziekstreamingdiensten te veel beperkingen op. Onder meer door niet toe te staan dat streamingdiensten klanten in hun app wijzen op andere mogelijkheden waarmee zij goedkoper een abonnement kunnen afsluiten. Apple maakt zich hierdoor schuldig aan misbruik van zijn dominante marktpositie.

Dit stelt de Europese Commissie in een aanklacht tegen de Amerikaanse techgigant. De commissie onderzoekt sinds april 2021 de werkwijze van Apple op de markt voor muziekstreamingdiensten. Apple is op deze markt zelf actief met Apple Music. Via onder meer de App Store kan het bedrijf echter ook invloed uitoefenen op concurrenten.

Focus op contractuele beperkingen

Eerder was het onderzoek van de Europese Commissie gericht op een verplichting die Apple ontwikkelaars aanlegt om muziekstreamingdiensten die zij op de iPhone of iPad willen aanbieden via Apple's App Store te leveren. De focus is nu verschoven naar contractuele beperkingen die Apple streamingdiensten hierbij oplegt.

Hoewel het onderzoek nog loopt, meldt de Europese Commissie al wel van oordeel te zijn dat de werkwijze van Apple in strijd is met artikel 102 van het Europees verdrag. Dit artikel verbiedt expliciet 'onbillijke contractuele voorwaarden'. De Europese Commissie hekelt specifiek het verbod dat Apple aan muziekstreamingdiensten oplegt om gebruikers te informeren over alternatieve manieren om goedkoper een abonnement af te sluiten dan via de App Store. Dit perkt de keuzevrijheid van ontwikkelaars in en kan gebruikers op kosten jagen.

Trend Micro BW BN week 10-11-13-14-2024 Copaco | BW 25 maart tm 31 maart 2024
Trend Micro BW BN week 10-11-13-14-2024