Wouter Hoeffnagel - 28 februari 2023

Canadese overheid verbiedt gebruik TikTok op overheidsapparaten

Canadese overheid verbiedt gebruik TikTok op overheidsapparaten image

De Canadese overheid legt het gebruik van TikTok op zakelijke apparaten van de overheid aan banden. De aanleiding hiervoor zijn zorgen over de veiligheid van de app.

De Canadese premier Trudeau spreekt van een noodzakelijke beleidswijziging. TikTok is populair in Canada; ongeveer een kwart van de Canadese maakt naar verluid gebruik van de app. Het gebruik van de app op overheidsapparaten wordt dus aan banden gelegd. Het gaat daarbij vooralsnog alleen om een verbod; in een later stadium wordt het technisch onmogelijk gemaakt de app te downloaden op de apparaten.

Het is onduidelijk of het bij een verbod op het gebruik van TikTok op overheidsapparaten blijft. Premier Trudeau meldt dat het verbod een eerste stap kan zijn, maar ook de enige stap die het land hoeft te zetten met het oog op veiligheid.

TikTok: 'Geen specifieke zorgen gedeeld'

TikTok is kritisch over het verbod. In een reactie wijst TikTok onder meer erop dat er geen specifieke veiligheidszorgen worden genoemd. Ook hekelt het bedrijf dat de Canadese overheid niet in contact is getreden voordat het deze stap zet.

Eerder legden ook de Europese Commissie en Europese Raad een dergelijk verbod op. Dat geldt ook voor de Amerikaanse overheid. Ook in Nederland gaan stemmen op voor.

Nutanix BW start 6 mei - 20 mei
Nutanix BN start 6 mei - 20 mei