Wouter Hoeffnagel - 24 februari 2023

Europese privacytoezichthouder start pilot met Nextcloud en LibreOffice Online

De European Data Protection Supervisor (EDSP) start een pilot met het gebruik van de opensource-software Nextcloud en LibreOffice Online. Het gaat hiervoor een overeenkomst aan met een Europese service provider die alle instellingen, organisaties, agentschappen en kantoren van de EU (EUI's) toegang biedt tot de software.

"Open Source-software biedt gegevensbeschermingsvriendelijke alternatieven voor veelgebruikte grootschalige cloudserviceproviders die vaak de overdracht van persoonlijke gegevens van individuen naar niet-EU-landen impliceren. Oplossingen als deze kunnen daarom de afhankelijkheid van monopolieaanbieders en nadelige vendor lock-ins minimaliseren. Door te onderhandelen over een contract met een in de EU gevestigde aanbieder van clouddiensten, komt de EDPS zijn toezeggingen na, zoals uiteengezet in zijn strategie voor 2020-2024, om EUI's te ondersteunen door het goede voorbeeld te geven om digitale rechten te beschermen en gegevens op verantwoorde wijze te verwerken."

Alternatieven voor grootschalige service providers overwegen

De EDPS wil de komende maande beoordelen hoe deze tools het dagelijkse werk van EUI's kan ondersteunen. De pilot maakt onderdeel uit van een bredere IT-reflectieproces waar de EDPS vorig jaar mee is begonnen. Het doel hiervan is het stimuleren van EUI's tot het overwegen van alternatieven voor grootschalige service providers met het oog op compliance met Europese wetgeving.

Ook wijst de EDPS erop bewust te kiezen voor het aangaan van een overeenkomst met een enkelvoudige entiteit gevestigd in de EU. Zo voorkomt de Europese toezichthouder het gebruik van onderaannemers en daarmee dataoverdracht naar landen buiten de EU. Dit maakt een meer effectief controle over de verwerking van persoonsgegevens mogelijk.

Trend Micro BW BN week 10-11-13-14-2024 Copaco | BW 25 maart tm 31 maart 2024
Trend Micro BW BN week 10-11-13-14-2024