Wouter Hoeffnagel - 23 februari 2023

Europese Commissie legt gebruik TikTok door personeel aan banden

Europese Commissie legt gebruik TikTok door personeel aan banden image

De Europese Commissie legt het gebruik van TikTok op apparaten van de commissie aan banden. De aanleiding hiervoor zijn groeiende zorgen over spionage door China.

TikTok is eigendom van het Chinese techbedrijf ByteDance. Deze relatie leidt al langer tot zorgen, niet alleen in Nederland. Zo hanteert de Amerikaanse overheid al langer een verbod op het gebruik van TikTok op zakelijke apparaten van Amerikaanse ambtenaren. Ook de Europese Commissie komt nu dus met een dergelijk verbod, meldt Politico.

Verwijderen van zakelijke apparaten

Medewerkers van de Europese Commissie zouden donderdagochtend de opdracht hebben gekregen om TikTok van hun zakelijke apparaten te verwijderen. Indien werknemers ook op persoonlijke apparaten gebruik maken van werkgerelateerde apps, moeten zij TikTok ook van deze apparaten verwijderen. Dit laatste is overigens vrijwillig; werknemers kunnen er ook voor kiezen juist de werkgerelateerde apps van hun persoonlijke apparaten te halen.

Naar verwachting gaan ook andere Europese instellingen het gebruik van TikTok aan banden leggen, meldt Politico. Het gaat dan onder meer om de Europese Raad en het Europees Parlement.