Wouter Hoeffnagel - 23 februari 2023

Tweede Kamer wil dat kabinet doorgifte van persoonsgegevens heroverweegt

Tweede Kamer wil dat kabinet doorgifte van persoonsgegevens heroverweegt image

Een motie is door de Tweede Kamer aangenomen waarin het kabinet wordt opgeroepen tot heroverwegen van de doorgifte van Nederlandse persoonsgegevens en overheidsdata naar landen buiten de Europese Ecoenomische Ruiimte (EER). Zij willen dat het kabinet zich de komende jaren blijft inzetten voor de ontwikkeling van Europese cloudinitiatieven.

Een grote meerderheid in de Tweede Kamer schaart zich achter de motie; 112 Tweede Kamer-leden stemden voor de motie. Deze is vorige week ingediend door Kamerleden van alle regeringspartijen samen met een Kamerlid van Volt. De motie draait om de dominantie van Amerikaanse partijen op de commerciële cloudmarkt. Hierdoor wordt Nederlandse overheidsdata en persoonsgegevens bij het gebruik van de cloud in de praktijk vaak doorgegeven aan landen buiten de EER.

Veiligheids- en privacyrisico's

De Kamerleden wijzen er in de motie op dat verschillende organisaties waaronder de Autoriteit Persoonsgegevens nadrukkelijk waarschuwen voor veiligheids- en privacyrisico's die spelen bij de doorgifte van persoonsgegevens naar landen buiten de EER. Zij roepen het kabinet daarom op bij de eerstvolgende evaluatie van het Rijksbreed cloudbeleid 2022 en het aflopen van de I-strategie Rijk 2021-2025 de doorgifte van persoonsgegevens en overheidsdata naar landen buiten de EER te heroverwegen, en te kiezen voor een Europees cloudinitiatief.

De motie is hier te vinden.