Floris Hulshoff Pol - 20 februari 2023

Nieuw boek over de macht van Google

Nieuw boek over de macht van Google image

Dit jaar bestaat Google 25 jaar en daarom is bij uitgeverij Just Publishers het boek 'De Google formule' - Over de nieuwe heersers in het tijdperk van Big Tech en AI van Bob Hardus verschenen.

In dit boek onderzoekt journalist en IT-specialist Bob Hardus hoe Google in 25 jaar tijd van een vriendelijke zoekmachine uitgroeide tot één van machtigste bedrijven ter wereld. Zo ontdekte Hardus dat Google inmiddels de medische en politieke agenda’s in ons land bepaalt.Het bedrijf uit Silicon Valley doet niet alleen samen met het Radboudumc in Nijmegen onderzoek naar parkinsonpatiënten, het onderzoek wordt ook door Google én de Nederlandse overheid gefinancierd. En dat is slechts het topje van de ijsberg. Hardus deed meer verontrustende ontdekkingen over Google’s invloed op onze samenleving. Wat gebeurt er wanneer de Big Tech-gigant straks al zijn diensten en onze gebruikersdata aansluit op de nieuwste Artificial Intelligence (AI)?

De Google formule is een informatief en toegankelijk geschreven boek voor iedereen die wil weten waarom ons (digitale) leven niet zo privé is als we soms denken en hopen.

Een website met een zoekbalk en een vrolijk logo. Zo begon het voor Google in 1998, in september 25 jaar geleden. ‘Googelen’ betekent niet voor niets ‘zoeken op internet’. Zonder dat we het door hebben, is Google steeds verder ons dagelijks leven ingeslopen. Alles wat wij doen op onze telefoons en in onze internetbrowser wordt vastgelegd en opgeslagen. Voor altijd. Hoe meer data het bedrijf kan verzamelen, hoe meer geld er verdiend wordt. 

Laat ook onze overheid zich het bos in sturen met loze beloftes? Door nieuw beleid mag de overheid al onze bankrekeningnummers, Burgerservicenummers, inkomsten en NAW-gegevens opslaan op de computers van Google. Hardus sprak hierover met José van Dijck, hoogleraar media en digitale samenleving aan de Universiteit Utrecht. Zij vergelijkt de situatie met de Duitse afhankelijkheid van Russisch gas, maar dan op het gebied van onze gegevens. Van Dijck: ‘Uiteindelijk kun je geen kant meer op. Als wij niet oppassen gebeurt dat ook in Nederland.’

Voor de Google formule sprak Bob Hardus met ex-Googlemedewerkers, journalisten, computerprogrammeurs, hoogleraren, spambestrijders, beleidsmakers, online profilers, medici en technologievisionairs en wetenschappers. Zo geven de wetenschappers die verbonden zijn aan de Radboud Universiteit al aan dat het een kwalijke zaak is dat Google ‘infiltreert’ in de medische sector. Zij vragen zich hardop af hoe het kan dat Google bepaalt welk onderzoek er wordt gedaan aan hun instituut.

Het resultaat is een boek dat beschrijft hoe een sciencefiction gevoel op het punt staat om een ongemakkelijke werkelijkheid te worden die ons leven voorgoed verandert.

Gelijktijdig met dit boek wordt de website www.degoogleformule.nl gelanceerd. Aangezien de ontwikkelingen in de wereld van de Big Tech-bedrijven snel gaan, geeft Hardus via deze website met regelmaat opvolging aan dit boek, zodat zijn lezers een vinger aan de pols van de nieuwste ontwikkelingen kunnen houden.

Bob Hardus (1983) is journalist en zelfstandig search marketing consultant. Hij helpt o.a. bedrijven hoe ze gemakkelijk op Google kunnen worden gevonden. Tot zijn klanten behoren vergelijkingssites, (semi) overheidsinstellingen en mediabedrijven. Hij werkte eerder als verslaggever voor HP/De Tijd.

De Google formule

Technische gegevens

Formaat              13,5 x 21 cm

Omvang               ca. 220 pagina’s, paperback

ISBN:                    97890 8975 3816

Prijs:                     € 20,00