Floris Hulshoff Pol - 15 februari 2023

Cybercriminelen publiceren gestolen data van Belgische gemeente

Cybercriminelen publiceren gestolen data van Belgische gemeente image

Data die bij een aanval twee weken geleden werd buitgemaakt is door de hackers gepubliceerd op het dark web. De stad weigerde om losgeld te betalen.

De aanvallers die eind januari een ransomwareaanval uitvoerden op de stad Geraardsbergen, publiceert nu gestolen data op zijn site op het dark web. Dit is een deel van het internet dat niet via klassieke zoekmachines bereikbaar is. De bende kondigde de publicatie al geruime tijd aan met een aftelklok, die schijnbaar bedoeld is om de stad te overhalen losgeld te betalen.

Gemeente onderzoek datalek

Dat is dus niet gebeurd. De data is nu vrijgegeven en de stad zegt tegen VRT NWS dat ze onderzoekt om welke gegevens het precies gaat. "We zijn momenteel volop bezig met de analyse, samen met het politieke bestuur en het management, van wat er gepubliceerd is en wat het inhoudt. Niemand zit te wachten op de publicatie van privacygevoelige data. Nadien zullen we gepast communiceren", zegt Jan de Smet, ICT-verantwoordelijke van Geraardsbergen tegen VRT NWS.

Door de aanval, die de computers van de stad versleutelde, waren de diensten en loketten van Geraardsbergen een tijdlang verstoord. Bij de aanval is de ransomware van LockBit gebruikt, die was eerder ook al verantwoordelijk voor hacks van de Britse post Royal Mail.

In samenwerking met Data News

Copaco | BW 25 maart tm 31 maart 2024 Trend Micro BW BN week 10-11-13-14-2024
Copaco | BW 25 maart tm 31 maart 2024