Wouter Hoeffnagel - 02 februari 2023

Rapport: Cybercriminelen maakten afgelopen jaar miljarden buit bij cryptohacks

Rapport: Cybercriminelen maakten afgelopen jaar miljarden buit bij cryptohacks image

2022 is het grootste jaar ooit geweest voor cryptohacks. In totaal maakten cybercriminelen 3,8 miljard dollar buit bij cryptocurrencybedrijven, ten opzichte 3,3 miljard dollar in 2021. Dit verschil is nog groter in vergelijking met 2019 en 2020 toen dit bedrag beide jaren op 0,5 miljard dollar stond.

Dit blijkt uit een analyse van Chainalysis, dat het rapport Crypto Crime Report deelt. Oktober komt naar voren als de maand met het hoogste bedrag aan cryptohacks ooit; 775,7 miljoen dollar is gestolen in 32 afzonderlijke aanvallen. De hacks op de Binance BNB Chain en Mango Markets waren de twee meest opvallende aanvallen. Ook in maart was een piek zichtbaar in het aantal cryptohacks van 733,0 miljoen dollar, grotendeels gedreven door de hack bij Axie Infinity’s Ronin Bridge.

Verschuiving in doelwitten

Het rapport laat ook een verschuiving zien in de doelwitten die aanvallers kiezen. Tot 2020 waren hackers meestal gericht op gecentraliseerde exchanges; nu zijn de slachtoffers voornamelijk in Decentrale Financiën (DeFi). De overweldigende meerderheid van de alle hacks was gericht op DeFi protocollen (82,1%, in totaal 3,1 miljard dollar) in vergelijking met 73,3% in 2021.

"DeFi is een van de snelst groeiende en meest aantrekkelijke onderdelen van het cryptocurrency ecosysteem en dat is grotendeels toe te schijven aan de transparantie. Maar diezelfde transparantie is ook wat DeFi zo kwetsbaar maakt - hackers kunnen DeFi-code scannen op kwetsbaarheden en op het perfecte moment toeslaan om hun buit te maximaliseren", zegt Kim Grauer, Director of Research, Chainalysis, over deze trend.

Grauer: "DeFi protocollen blijven van groot belang voor de toekomst van het crypto-ecosysteem en de inherente transparantie ervan heeft veel belangrijke voordelen. Maar om te groeien, uit te breiden en uiteindelijk door te dringen tot de mainstream, moeten deze DeFi-protocollen prioriteit geven aan beveiliging, zoals code-audits door derden."

Noord-Koreaanse groepen waren het meest actief

Door het analyseren van on-chain activiteiten kan Chainalysis ook vaststellen dat aan Noord-Korea gelinkte groepen verreweg de meest actieve cryptohackers zijn geweest in de afgelopen jaren. In 2022 breken deze groepen hun eigen records voor diefstal met een geschatte 1,7 miljard dollar aan cryptocurrency verdeeld over verschillende hacks. Dit bedrag overschaduwt zelfs de totale export van het land - dat in 2020 in totaal slechts 142 miljoen dollar aan goederen bedroeg. Dit wijst erop dat het hacken van cryptocurrency nu waarschijnlijk een aanzienlijk deel van de economie van het land bedraagt. Noord-Korea is ook een van de drijvende krachten achter de DeFi hacking trend die in 2022 intensiever werd, aangezien 1,1 miljard dollar van de door hen gestolen cryptocurrency afkomstig was van DeFi protocollen.

Meer informatie over de bevindingen van Chainalysis rondom cryptohacks zijn hier beschikbaar.

Copaco | BW 25 maart tm 31 maart 2024 Trend Micro BW BN week 10-11-13-14-2024
Copaco | BW 25 maart tm 31 maart 2024