State of Spring-rapport: Native compilatie was afgelopen jaar de trend

26-01-2023 | door: Wouter Hoeffnagel
Deel dit artikel:

State of Spring-rapport: Native compilatie was afgelopen jaar de trend

Moderne architecturen zijn in 2022 blijven groeien, blijkt uit VVMware’s meeste recente State of Spring-rapport. 55% van de respondenten zegt voornamelijk moderne architectuurstijlen te gebruiken, een stijging van 5 procentpunten sinds vorig jaar. Van deze stakeholders gebruikt 93% microservices, 25% Reactive en 24% Serverless. Dit ondersteunt de versnelde levering van moderne apps. Native compilatie was afgelopen jaar dan ook een trend.

Spring Framework, ook wel Spring genoemd, is een raamwerk gericht op software-ontwikkeling in de programmeertaal Java. Uit het onderzoek van VMware blijkt dat alle respondenten (98%) die op de hoogte zijn van Spring Native, geïnteresseerd zijn in het compileren van Spring-apps. Meer dan driekwart (79%) is van plan om binnen twee jaar gecompileerde Spring-applicaties te implementeren. Driekwart (75%) zegt Spring graag te gebruiken omdat het stabiel, schaalbaar en veilig is. Uit het rapport blijkt echter ook dat upgrades een pijnpunt worden in de Java-community, omdat nieuwe releases – groot en klein – ook steeds sneller worden uitgebracht, waardoor de eisen toenemen die worden gesteld aan operationele medewerkers en developers.

Educatie en training vormt een uitdaging

De meeste Spring-gebruikers gebruiken de huidige versie van Spring gebruiken en stappen sneller over op nieuwe versies dan in 2021. Zo is 70% van plan binnen twaalf maanden te upgraden naar de volgende grote Spring-release. Toch ziet meer dan een kwart (26%) van de Spring-stakeholders educatie en training als uitdaging. Vooral als het gaat om het vinden van de juiste informatie over het gecombineerd gebruiken van modules, en om te begrijpen wat alle onderdelen doen en wanneer ze moeten worden gebruikt.

Spring.io komt in het onderzoek naar voren als de belangrijkste bron voor het verkrijgen van Spring-informatie (gekozen door 80%), op de voet gevolgd door Stack Overflow (77%) en Baeldung (72%). Respondenten vinden Baeldung (68%) en Stack Overflow (56%) bijzonder goed voor het leren van een nieuwe Spring feature of mogelijkheid. Het SpringDeveloper-kanaal op YouTube (34%) is eveneens populair als bron van educatie op het gebied van Spring.

Spring Academy

VMware wil in reactie op de resultaten van het onderzoek educatie en training ondersteunen. Daarom introduceert VMware zijn nieuwe Spring Academy, waarmee het een hands-on leerervaring biedt. Gebruikers kunnen de kennis die zij opdoen direct in de praktijk toepassen en de benodigde vaardigheden ontwikkelen voor het creëren van apps.

Het volledige rapport is hier beschikbaar.

Terug naar nieuws overzicht