Europol: Bizlato waste miljarden euro's aan cybercrime-opbrengsten wit

26-01-2023 | door: Wouter Hoeffnagel
Deel dit artikel:

Europol: Bizlato waste miljarden euro's aan cybercrime-opbrengsten wit

De relatief onbekende cryptobeurs Bizlato speelde een belangrijke rol in het witwassen van maar liefst een miljard euro aan cryptovaluta afkomstig van cybercriminaliteit. Europol is een onderzoek gestart.

Bizlato is een cryptobeurs gevestigd in Hongkong. De beurs is opgericht door een Rus, die afgelopen week in de Verenigde Staten (VS) is aangeklaagd wegens witwassen. De Amerikaanse autoriteiten melden toen ook de Rus te hebben opgepakt in Miami en daarnaast Bizlato te hebben afgesloten.

'Cruciale facilitator van criminaliteit'

Europol spreekt in een verklaring van cruciale facilitator van criminaliteit en noemt de aanpak hiervan een topprioriteit in de bestrijding van cybercrime. Bizlato voerde volgens de Europese opsporingsinstantie illegale transacties uit, onder meer in de cryptovaluta Bitcoin, Dash en Litecoin, dollars en roebels. In totaal zou Bizlato zon 2,1 miljard euro hebben verhandeld, waarvan ongeveer 46 procent afkomstig zou zijn van cybercriminaliteit.

Bij de actie tegen Bizlato zijn niet alleen de oprichter, maar ook de Chief Executive Officer (CEO), financieel directeur en marktdirecteur opgepakt. Ook zijn 18 miljoen euro in cryptovaluta, voertuigen en elektronica in beslag genomen. Ook is 50 miljoen euro aan cryptovaluta bij andere cryptobeurzen in beslag genomen.

Terug naar nieuws overzicht