Witold Kepinski - 25 januari 2023

Public Cloud markt ziet omzet met ruim twintig procent stijgen

Public Cloud markt ziet omzet met ruim twintig procent stijgen image

Nieuwe gegevens van Synergy Research Group tonen aan dat in de belangrijkste public cloud service- en infrastructuurmarkten de inkomsten van operators en leveranciers voor 2022 ruim 544 miljard dollar bedroegen, een groei van 21% ten opzichte van 2021. De grootste groei werd gezien in IaaS & PaaS. De jaaromzet van deze diensten groeide met 29% tot meer dan 195 miljard dollar, ondanks enkele grote tegenwind door de sterker wordende Amerikaanse dollar en problemen op de Chinese markt.

In de andere belangrijke servicesegmenten voegden beheerde private cloudservices, enterprise SaaS en CDN nog eens 229 miljard dollar aan service-inkomsten toe, een groei met gemiddeld 19% ten opzichte van 2021. Om zowel deze als andere digitale services te ondersteunen, gaven public cloudproviders 120 miljard dollar uit aan het bouwen, leasen en uitrusten van hun datacenterinfrastructuur, een stijging van 13% ten opzichte van het voorgaande jaar.

In het hele public cloud-ecosysteem, bedrijven die het meest prominent aanwezig waren, waren Microsoft, Amazon, Salesforce en Google. Andere grote spelers waren Adobe, Alibaba, Cisco, Dell, Digital Realty, Huawei, IBM, Inspur, Oracle, SAP en VMware. In totaal waren deze bedrijven goed voor 60% van alle public cloud-gerelateerde inkomsten.

Hyperscalers

Terwijl de cloudmarkten in alle regio's van de wereld sterk groeien, blijven de Verenigde Staten een zwaartepunt. In 2022 waren de VS goed voor 45% van alle inkomsten uit clouddiensten en 53% van de hyperscale datacentercapaciteit.

Datacenter

Op alle service- en infrastructuurmarkten zijn de overgrote meerderheid van de leidende spelers Amerikaanse bedrijven, gevolgd door Chinese bedrijven die goed zijn voor 8% van alle inkomsten uit cloudservices in 2022 en 16% van de hyperscale datacentercapaciteit.

Synergy's totaal adresseerbare marktvoorspellingsgegevens geven aan dat de inkomsten uit openbare cloudecosystemen naar verwachting in slechts vier jaar tijd zullen verdubbelen. In diezelfde periode zullen grote cloudproviders naar verwachting het aantal operationele hyperscale datacenters met 50% verhogen en de capaciteit van datacenternetwerken met meer dan 65% uitbreiden.

cloud_ecosystem_2022.jpg