AVG-boete van ruim vijf miljoen euro voor WhatsApp

20-01-2023 | door: Wouter Hoeffnagel
Deel dit artikel:

AVG-boete van ruim vijf miljoen euro voor WhatsApp

WhatsApp krijgt van de Ierse privacytoezichthouder een AVG-boete van 5,5 miljoen euro opgelegd. Het bedrijf verwerkte persoonsgegevens van gebruikers zonder dat hiervoor een wettelijke grondslag was. Het bedrijf krijgt zes maanden de tijd om zijn werkwijze aan te passen.

De boete is opgelegd door de Ierse Data Protection Commission (DPC). WhatsApp stelt persoonsgegevens van gebruikers te mogen verwerken, aangezien het hiervoor een contract sluit met gebruikers. De Ierse DPC oordeelt echter dat WhatsApp deze grond voor dataverwerking niet mag gebruiken. De toezichthouder komt tot dit oordeel na druk van de European Data Protection Board (EDPB). Deze stelt dat WhatsApp geen persoonsgegevens hoeft te verwerken om zijn dienstverlening te kunnen aanbieden en verbeteren. De contractuele verwerkingsgrond is hierdoor niet van toepassing, stelt de EDPB. De Ierse DPC sluit zich hierbij nu aan.

De boete lijkt op een boete van 390 miljoen euro die Meta, moederbedrijf van WhatsApp, eerder dit jaar opgelegd krijgt. Ook deze boete draait om gepersonaliseerde advertenties. Facebook en Instagram dwingen gebruikers op illegale wijze akkoord te gaan met de verwerking van hun gebruikersdata, oordeelde de DPC. Met als doel gepersonaliseerde advertenties te kunnen aanbieden. 

Terug naar nieuws overzicht