Anatoly Legkodymov van crypto aanbieder Bitzlato is opgepakt

19-01-2023 | door: Redactie
Deel dit artikel:

Anatoly Legkodymov van crypto aanbieder Bitzlato is opgepakt

De Rus Anatoly Legkodymov van crypto aanbieder Bitzlato is door de justitie in de VS opgepakt in verband met witwassen en andere acties waarbij vele honderden miljoenen dollars zijn gemoeid. De federale rechtbank in Brooklyn heeft Anatoly Legkodymov, een Russische staatsburger en senior executive van Bitzlato Ltd. (Bitzlato), een in Hong Kong geregistreerde cryptocurrency-uitwisseling, beschuldigd van het uitvoeren van een geldtransportbedrijf dat transporteerde en illegale fondsen heeft overgedragen en die niet voldeden aan de Amerikaanse wettelijke eisen, waaronder antiwitwasvereisten.

Legkodymov werd in Miami gearresteerd en is voorgeleid bij de Amerikaanse districtsrechtbank voor het zuidelijke district van Florida. De Franse autoriteiten en het Financial Crimes Enforcement Network (FinCEN) van het Amerikaanse ministerie van Financiën ondernemen gelijktijdige handhavingsmaatregelen.

"Instellingen die handelen in cryptocurrency staan niet boven de wet en hun eigenaren zijn niet buiten ons bereik", aldus de Amerikaanse aanklager Breon Peace. “Zoals wordt beweerd, verkocht Bitzlato zichzelf aan criminelen als een cryptocurrency-uitwisseling zonder vragen, en oogstte als resultaat honderden miljoenen dollars aan deposito's. De beklaagde betaalt nu de prijs voor de kwaadaardige rol die zijn bedrijf speelde in het cryptocurrency-ecosysteem.”

"Vandaag heeft het ministerie van Justitie het cryptocrime-ecosysteem een flinke klap toegebracht", aldus plaatsvervangend procureur-generaal Monaco. “Van de ene op de andere dag werkte het ministerie samen met belangrijke partners in binnen- en buitenland om Bitzlato, de in China gevestigde witwasmachine die een hightech-as van cryptocriminaliteit aanwakkerde, te verstoren en om de oprichter, de Russische staatsburger Anatoly Legkodymov, te arresteren. De acties van vandaag geven een duidelijke boodschap af: of je nu onze wetten overtreedt vanuit China of Europa - of ons financiële systeem misbruikt vanaf een tropisch eiland - je kunt verwachten dat je voor je misdaden wordt verantwoord in een rechtszaal in de Verenigde Staten."

"Zoals wordt beweerd, heeft de beklaagde geholpen bij het exploiteren van een cryptocurrency-uitwisseling die geen anti-witwaswaarborgen implementeerde en criminelen in staat stelde te profiteren van hun wandaden, waaronder ransomware en drugshandel", aldus een assistent-procureur-generaal. "De enorme inspanningen van het National Cryptocurrency Enforcement Team om Bitzlato te verstoren en de beklaagde te arresteren, tonen aan dat we zullen blijven samenwerken met onze partners - zowel buitenlandse als binnenlandse - om door cryptocurrency aangedreven misdaden te bestrijden, zelfs als ze internationale grenzen overschrijden."

FBI

"De FBI zal acteurs blijven achtervolgen die proberen hun criminele activiteiten achter toetsenborden te maskeren en middelen zoals cryptocurrency gebruiken om wetshandhaving te omzeilen", aldus FBI-adjunct-adjunct-directeur Turner. “Wij zullen, samen met onze federale en internationale partners, meedogenloos werken om dit soort criminele ondernemingen te ontwrichten en te ontmantelen. De arrestatie van vandaag zou moeten dienen als een herinnering dat de FBI risico's en gevolgen zal opleggen aan degenen die zich met deze activiteiten bezighouden."

De aanklacht in de aanklacht is een aantijging en de beklaagde wordt voor onschuldig gehouden tenzij en totdat zijn schuld is bewezen. Als hij wordt veroordeeld voor het runnen van een illegale geldtransactie, riskeert hij een gevangenisstraf van maximaal vijf jaar.

Gelijktijdig met de arrestatie die vandaag is aangekondigd, hebben de Franse autoriteiten, in samenwerking met Europol en partners in Spanje, Portugal en Cyprus, de digitale infrastructuur van Bitzlato ontmanteld en handhavingsmaatregelen genomen.

Het onderzoek wordt gezamenlijk uitgevoerd door de National Security and Cybercrime Section van het United States Attorney's Office for the Eastern District of New York en het National Cryptocurrency Enforcement Team (NCET). NCET-advocaten Alexander Mindlin, Scott Meisler en Matthew Blackwood van de Criminal Division van het ministerie van Justitie en assistent-advocaat Artie McConnell van het Eastern District van New York vervolgen de zaak, met hulp van Paralegal Specialist Mary Clare McMahon.

Het ministerie van Justitie heeft deze zaak onderzocht in nauwe samenwerking met de Franse wetshandhavingsinstanties en FinCEN van het ministerie van Financiën, die beide vandaag afzonderlijke maatregelen hebben genomen onder hun respectieve autoriteiten. Het Office of International Affairs van het ministerie van Justitie en de juridische attaché van de FBI in Frankrijk boden in deze zaak cruciale hulp, met aanzienlijke steun van de Cyber Operations International Liaison van het ministerie.

Nederlandse bijdrage

De NCET en het US Attorney's Office for the Eastern District of New York spreken ook hun waardering uit voor de Cyber Division van het Parijse Openbaar Ministerie en voor de Franse Gendarmerie Nationale Cyberspace Command (Cyber Crime Investigation Unit / C3N). Er werd ook assistentie verleend door de Customs and Border Protection, de Transportation Safety Administration en de politie van New York City. EUROPOL en de Nederlandse en Belgische autoriteiten hebben bijgedragen aan het algehele onderzoek met betrekking tot operationele expertise, coördinatie en informatie-uitwisseling.

De NCET is in oktober 2021 opgericht om het groeiende illegale gebruik van cryptocurrencies en digitale activa te bestrijden. Onder supervisie van de Criminal Division voert en ondersteunt de NCET onderzoeken naar personen en entiteiten die het gebruik van digitale activa mogelijk maken om een verscheidenheid aan misdaden te plegen en te faciliteren, met een bijzondere focus op virtuele valuta-uitwisselingen, mixing- en tumbling-diensten en infrastructuur aanbieders. De NCET stelt ook strategische prioriteiten met betrekking tot technologieën voor digitale activa, identificeert gebieden voor meer onderzoeks- en vervolgingsfocus, en leidt de inspanningen van de afdeling om samen te werken met binnenlandse en buitenlandse overheidsinstanties en de particuliere sector om misdrijven met cryptocurrency en digitale activa agressief te onderzoeken en te vervolgen. .

Terug naar nieuws overzicht