Rutte en Hoekstra doen geen toezeggingen aan VS rondom chipsancties China

18-01-2023 | door: Wouter Hoeffnagel
Deel dit artikel:

Rutte en Hoekstra doen geen toezeggingen aan VS rondom chipsancties China

Minister-president Mark Rutte en minister van Buitenlandse Zaken Wopke Hoekstra hebben in hun gesprek met de Amerikaanse president Joe Biden geen toezeggingen gedaan over exportrestricties tegen China op het gebied van chiptechnologie en -productie. Rutte benadrukt dat Nederland niet zo maar 'bij het kruisje tekent'.

Dit meldt het FD. Rutte herhaalt hiermee het standpunt dat eerder ook minister Liesje Schreinemacher voor Buitenlandse Handel en Ontwikkelingssamenwerking deelde. Rutte en Hoekstra spraken met Biden onder meer over de handelsbetrekkingen tussen Nederland en de Verenigde Staten (VS). Ook was er aandacht voor de Westerse voorsprong op het gebied van technologie. Rutte, Hoekstra en Biden zijn het erover eens dat deze voorsprong niet mag verdwijnen.

'Niet bij het kruisje tekenen'

Tegelijkertijd stelt Biden dat Nederland en de VS tot nu toe met elkaar 'in de pas hebben gelopen', maar er nu verschillen dreigen te ontstaan. Onderwerp van discussie is onder meer ASML, dat geavanceerde machines voor chipproductie maakt. De VS willen dat Nederland exportbeperkingen opleggen aan China rondom dergelijke chipmachines. Rutte is echter terughoudend en stelt dat Nederland hiervoor niet zo maar 'bij het kruisje tekent'.

Er is in de gesprekken dan ook geen definitieve beslissing genomen over het eventueel overnemen van sanctieregels van de VS richting China. Wel meldt het kabinet dat op dit vlak 'nodige stappen voorwaarts' zijn gezet, al is onduidelijk wat deze stappen precies zijn.

Ook Japan is terughoudend

Vorige week bleek ook Japan zich tegen de exportsancties voor chiptechnologie aan China te keren. De Japanse minister-president Fumio Kishida en Biden gingen hierover in gesprek. Kishida meldde na dit bezoek dat Japan nog altijd geen besluit heeft genomen over het aanscherpen van sancties op het gebied van chiptechnologie.

Terug naar nieuws overzicht