Gartner: Omzet uit chips licht gestegen

17-01-2023 | door: Wouter Hoeffnagel
Deel dit artikel:

Gartner: Omzet uit chips licht gestegen

De wereldwijde omzet uit halfgeleiders is in 2022 met 1,1% gestegen tot $ 601,7 miljard vergeleken met $ 595 miljard in 2021, blijkt uit voorlopige cijfers van marktonderzoeker Gartner. De gecombineerde omzet van de top 25 chipleveranciers is met 2,8% gestegen in 2022 en was goed voor 77,5% van markt.
 
“2022 begon met een tekort aan veel chipmachines, wat resulteerde in langere doorlooptijden en stijgende prijzen, en leidde tot een verminderde productie van elektronische apparatuur voor veel eindmarkten. Als gevolg hiervan zijn OEM's zichzelf gaan indekken tegen tekorten door voorraden chips aan te leggen", zegt Andrew Norwood, VP Analyst bij Gartner.

Economische tegenslag

“In de tweede helft van 2022 begon de wereldeconomie echter te vertragen onder de druk van hoge inflatie, stijgende rentetarieven, hogere energiekosten en aanhoudende COVID-19-lockdowns in China, wat gevolgen had voor veel wereldwijde toeleveringsketens. Consumenten verminderden ook hun uitgaven, waaronder de vraag naar pc's en smartphones lijdt. Bedrijven zijn vervolgens hun uitgaven gaan verminderen in afwachting van een wereldwijde recessie, wat allemaal een impact had op de algehele groei van halfgeleiders."
 
Samsung Electronics behoudt de eerste plaats in de markt, hoewel de omzet in 2022 met 10,4% daalde. Dit wijt Gartner voornamelijk aan een daling van de verkoop van geheugen en NAND-flash. Intel houdt de nummer 2-positie in handen met een marktaandeel van 9,7%. Het bedrijf werd beïnvloed door d

De aanzienlijke krimp van de markt voor consumenten-pc's en de sterke concurrentie in zijn x86-processoractiviteiten had impact op het bedrijf. De omzetgroei nam met 19,5% af.

gartner-chipmarkt-omzet-2021-2022-klein.png

10% minder omzet uit geheugen

Geheugen, goed voor ongeveer 25% van de halfgeleiderverkopen in 2022, is het slechtst presterende segment met een omzetdaling van 10%. Halverwege 2022 vertoonde de geheugenmarkt al tekenen van een aanzienlijke terugloop van de vraag, aangezien OEM's van elektronische apparatuur de geheugenvoorraad begonnen uit te putten in afwachting van een sterkere vraag. De omstandigheden zijn nu dusdanig verslechterd dat de meeste geheugenbedrijven een verlaging van hun CAPEX voor 2023 hebben aangekondigd. Sommige partijen verlagen de productie van wafers om de voorraadniveaus te verminderen en de markten weer in evenwicht te brengen.
 
De totale omzet die niet afkomstig is uit geheugen groeide in 2022 met 5,3%. De prestaties varieerden echter enorm tussen de verschillende apparaatcategorieën. De sterkste groei komt door analoog, met een stijging van 19%. Discrete chips volgen op de voet met een groei van 15% ten opzichte van 2021. De groei voor zowel analoge als discrete chips worden gedreven door een sterke vraag vanuit de auto- en industriële eindmarkten, dankzij groeitrends in de elektrificatie van voertuigen, industriële automatisering en energietransitie.
 
Meer informatie is voor klanten van Gartner beschikbaar in 'Market Share Analysis: Semiconductors, Worldwide, Preliminary 2022.'

Terug naar nieuws overzicht