Microsoft maakt Rust development mogelijk in Azure Sphere IoT-platform

17-01-2023 | door: Witold Kepinski
Deel dit artikel:

Microsoft maakt Rust development mogelijk in Azure Sphere IoT-platform

IT-specialisten kunenn nu Rust nu gebruiken om applicaties op Azure Sphere te ontwikkelen. Microsoft had al in juni 2022 een aankondiging gedaan over een preview van Rust op Azure Sphere in het bericht - Previewing van Rust op Azure Sphere - Microsoft Community Hub.

Akshatha Udayashankar, een embedded software-engineer bij Microsoft, meldt in een blogpost: "Rust en Azure Sphere zijn een goede match – een programmeertaal die de veiligheid van code kan verbeteren met strikte veiligheidscontroles tijdens de compilatie, naast de veilige identiteit, update en end-to-end gecodeerde communicatieservices van Azure Sphere voor apparaten die op het internet zijn aangesloten, zou meer moeten bieden beveiliging van de klantapplicaties."

Hij meldt verder: "Rust biedt embedded ontwikkelaars een nieuw prestatie- en veiligheidsniveau. Het biedt ergonomie op hoog niveau door moderne ontwikkelaarstools toe te voegen aan systeemprogrammering en ook aan controle op laag niveau. Code op laag niveau is vaak vatbaar voor een verscheidenheid aan subtiele bugs, die in de meeste andere talen alleen kunnen worden opgespoord door uitgebreide tests en zorgvuldige codebeoordeling door ervaren ontwikkelaars. In Rust weigert de compiler code te compileren met deze ongrijpbare bugs, inclusief concurrency bugs. Rust streeft ernaar om van veilige code ook snelle code te maken. Zero-cost abstracties zorgen ervoor dat functies op een hoger niveau worden gecompileerd tot code op laag niveau, net zo snel als code handmatig wordt geschreven. De controles die worden uitgevoerd door de Rust-compiler zorgen voor stabiliteit door toevoegingen van functies en refactoring. Dit staat in contrast met de verouderde code in talen zonder deze controles."

Terug naar nieuws overzicht
Cloud