Voor het eerst meer abonnementen via glasvezel dan koper

11-01-2023 | door: Wouter Hoeffnagel
Deel dit artikel:

Voor het eerst meer abonnementen via glasvezel dan koper

Voor het eerst zijn er in Nederland meer abonnementen via glasvezel- dan via koperverbindingen. Het aantal huishoudens met toegang tot glasvezel is in het derde kwartaal van 2022 met 290.000 stuks gestegen naar ruim 5,3 miljoen stuks.

Dit blijkt uit de Telecommonitor van de Autoriteit Consument & Markt (ACM). Over de verbindingen lopen 2,39 miljoen abonnementen op telecomdiensten als internet, televisie en vaste telefonie, een stijging van 11.000 stuks. Dit zijn er meer dan over koper, waarover 2,25 miljoen abonnementen lopen. Het aantal abonnementen via koper is met 6.000 stuks toegenomen.

Den Haag telt meeste adressen met glasvezel

Den Haag is de gemeente met de meeste adressen met toegang tot glasvezel liggen, blijkt uit de Glasvezelkaart. Het gaat om bijna 151.000 adressen. Minder dan twintig procent van deze huishoudens beschikt over een abonnement op telecomdiensten via glasvezel. Deze percentages zijn het hoogst in Waalre, Harderwijk en Ameland, waar 70 tot 80 procent telecomdiensten afneemt via glasvezel.

KPN nam tot nu toe het grootste deel van de uitrol van glasvezel in Nederland voor rekening. Het aandeel van het bedrijf bedraagt 60 tot 65 procent. Het aandeel van Delta Fiber ligt tussen de 15 en 20 procent, terwijl het aandeel van Open Dutch Fiber 5 tot 10 procent bedraagt

21,6 miljoen simkaarten actief

In totaal zijn 21,6 miljoen simkaarten actief voor telefoonabonnementen en prepaid. Dit is een stijging van 1,2 procent van in het tweede kwartaal. Van deze simkaarten zijn 910.000 stuks in gebruik voor data-only, wat neerkomt op een groei van 15.000 stuks. Het totaal aantal verstuurde sms'jes steeg met 6,3 procent tot 613 miljoen stuks. Het aantal belminuten via mobiel daalde met 10 procent tot 9,8 miljard.

Het dataverbruik via mobiele verbindingen is zes procent gestegen naar 428 gigabyte. Dat is inclusief dataverkeer via simkaarten voor slimme apparaten en auto's, wat ook wel machine-to-machine communicatie heet. Van deze simkaarten zijn er 14 miljoen in gebruik, een half jaar meer dan in het tweede kwartaal van 2022.

Minder abonnementen voor vaste telefonie

Het aantal abonnementen voor vaste telefonie is opnieuw gedaald. Het aantal liep met 5,4 procent terug tot 4,7 miljoen stuks.

Meer informatie is beschikbaar in het interactieve dashboard dat ACM beschikbaar stelt.

Terug naar nieuws overzicht