Redactie - 11 januari 2023

IT-afdeling moeten bewuster omgaan met IT-infrastructuur

IT-afdeling moeten bewuster omgaan met IT-infrastructuur image

De aanhoudende energiecrisis heeft de energierekening drastisch opgedreven en dwingt bedrijven om hun huidige energieconsumptie te heroverwegen. De ICT-afdeling zal onvermijdelijk onderdeel worden van deze evaluatie. Historisch gezien worden beslissingen in de IT sneller gebaseerd op kosten en processen dan op energie-efficiëntie. Maar door wat er met onze rekeningen gebeurt is, zien we hoe belangrijk het is dat we alle mogelijkheden onderzoeken om de kosten van stroomverbruik te verlagen. Dat betekent dat we IT-processen en -architecturen die al tientallen jaren standaard worden gebruikt, moeten valideren.

Door de huidige omstandigheden staan energieverbruik en duurzaamheid bovenaan de agenda. De beschikbaarheid en betrouwbaarheid van kritieke hulpbronnen, kostenbesparingen, kansen om verantwoord te ondernemen, het naleven van regelgeving en het nastreven van ethisch gedrag, zijn daarbij belangrijke vraagstukken. Nu de voorraad fossiele brandstoffen in gevaar is en de toekomst onzeker is, beseft iedereen zich dat het zinvol is om onze energiebronnen te beschermen.

De IT-sector bevindt zich in een interessante positie voor wat betreft energiebeheer en duurzaamheid. Als we het glas halfvol zien, kunnen we wijzen op de prachtige manieren waarop automatisering koolstofverslindende processen heeft vervangen. We kunnen ook aantonen hoe fysieke media zijn vervangen door digitale opties en hoe toeleveringsketens flexibel en praktisch zijn geworden. In de toekomst kunnen we ook wijzen op de ruimte voor een grondige heroverweging van de maatschappij en handel. Denk dan aan Internet of things (IoT) in slimme steden, slimme landbouw en een Industrie 4.0-model dat veel schoner is dan de generaties daarvoor.

De IT-industrie heeft ook werk geleverd om het gebruik van gifstoffen bij het maken van computerproducten en tijdens recycling te verminderen. Maar als we het glas halfleeg zien, moeten we zeker ook erkennen dat datacentra in de loop der jaren een bron van koolstofemissies zijn geworden.

Datacentra zijn doorgaans goed voor ongeveer twee procent van de Amerikaanse uitstoot. Dit cijfer lijkt misschien niet eng, maar het komt dicht in de buurt van dat voor de luchtvaart. Hier zit echter een addertje onder het gras: de haast om digitaal te leven en te werken leidt tot een enorme vraag naar allerlei soorten computers. Het gebruik van deze IoT-apparaten, slimme horloges, slimme telefoons, VR-headsets enzovoort, leidt tot een wildgroei van de bouw van datacentra. Onderzoeker Anders Andrae suggereert dat datacentra tegen 2025 voor 33 procent van al het ICT-elektriciteitsverbruik verantwoordelijk zijn.

Dit probleem wordt groter door het feit dat bedrijven al vele jaren hun eigen datacentra op inefficiënte wijze beheren. Daarbij leveren ze de stroomcapaciteit voor pieken in de vraag en een worst-case-scenario voor noodherstel, back-up en archivering. Erger nog: teveel CIO's tolereren een zeer lage bezettingsgraad (soms minder dan 10%) van de hardware. Ze geven evenveel uit aan koeling als aan voeding van serverparken en bijbehorende netwerk- en opslagapparatuur. Van enterprise storage boxes ter grootte van een lift tot niet-gevirtualiseerde infrastructuur en systemen die draaien terwijl processen niet actief zijn: we hebben ons neergelegd bij een beschamende, suboptimaal functionerende omgeving. Power Usage Effectiveness (PUE) scores worden al jaren gemeten, maar velen blijven achter. Als ingenieurs, vooruitstrevende denkers en vernieuwers, zijn wij verplicht te zoeken naar efficiëntere oplossingen.

Een productieve benadering van duurzaamheid is het evalueren van de soorten hardware die in datacentra worden gebruikt. Het is duidelijk dat het model van oude, 3-tier architecturen, waarbij server-, opslag- en netwerkelementen fysiek worden geleverd en van stroom worden voorzien, verspillend kunnen zijn. Moderne hyperconverged infrastructure (HCI) daarentegen virtualiseert opslag-, netwerk- en andere hardware. Dit resulteert in energiebesparende efficiëntie en hogere automatiseringsniveaus voor patching en upgrading. Beter gebruik van hardware dankzij een gestroomlijnder uniform ontwerp, gedeelde bronnen en een eenvoudig pay-as-you-grow uitbreidingsmodel leveren aanzienlijke energiebesparingen en een lagere CO2-voetafdruk op. Denk ook aan de impact van software-intelligentie om capaciteit te beheren, zodat u resources kunt inzetten waar en wanneer ze nodig zijn.

Een complex onderwerp als dit vereist meer diepgang dan waarvoor we hier ruimte hebben, maar ik dring er bij de lezers toch op aan om te overwegen hoe de invoering van een moderne HCI-architectuur de energie-efficiëntie van hun datacenters onmiddellijk zou kunnen verbeteren. Deze stap kan het proces op gang brengen om particuliere datacentra te verlossen van het verbruik en de kosten van een 3-tier architectuur. Het levert ook een sterk statement op over hoe IT-beslissingen een positieve impact op de planeet kunnen hebben. Het datacenter is een uitstekend uitgangspunt voor CIO's om hun wetenschappelijke kennis toe te passen. Zo kunnen ze evalueren hoe moderne hyperconverged infrastructure een middel kan zijn om kosten te besparen terwijl men ook stilstaat bij duurzaamheid.

Door: Sammy Zoghlami (foto), SVP EMEA, Nutanix

Trend Micro BW BN week 10-11-13-14-2024 Copaco | BW 25 maart tm 31 maart 2024
Trend Micro BW BN week 10-11-13-14-2024