Floris Hulshoff Pol - 10 januari 2023

Nictiz start pilot-versie voor het ophalen van geboortegegevens in PGO

Sinds kort staat er een pilot-versie van de gegevensdienst voor het ophalen van geboortegegevens in een Persoonlijke Gezondheidsomgeving (PGO) in de MedMij-catalogus. Met deze unieke stap kan men in de praktijk direct aan de slag met de leveranciers en eindgebruikers. Dit meldt Nictiz, dat ervoor zorgt dat zorginformatie eenduidig kan worden vastgelegd en uitgewisseld.

Voor de geboortezorg komt er een gegevensdienst waarmee cliënten hun integrale zwangerschapskaart kunnen opvragen. Om gezamenlijk snelheid te maken, heeft MedMij een voorlopige versie, speciaal ten behoeve van de pilot, van deze nieuwe gegevensdienst opgenomen in haar catalogus. De lancering van zo’n pilot-versie is een primeur. Nu kunnen HINQ en de bij de pilot betrokken leveranciers gaan ontwikkelen en testen. En kan men er in de praktijk mee aan de slag samen met de eindgebruikers. De eerste gegevensuitwisseling tussen zorgverleners en cliënten komt zo snel dichterbij.

Inzet van de informatiestandaard Geboortezorg van Nictiz
Om het hergebruik van data te bevorderen ontwikkelde Nictiz de informatiestandaard Geboortezorg. Deze is ook wel bekend onder de naam PWD en wordt toegepast voor de digitale gegevensuitwisseling met de zwangere als onderdeel van de Integrale Zwangerschapskaart via een PGO. Het belang in de markt van innovatieve programma’s, die de digitale informatievoorziening verbeteren en versnellen, groeit. Binnen dit programma zijn de kaders en spelregels vanuit het MedMij-afsprakenstelsel leidend. Samen met VZVZ draagt Nictiz zorg voor een goede borging van deze regels en kaders. Het uitbrengen van de voorlopige versie (pilot) brengt ons een stap dichter bij het gezamenlijke einddoel: tijdige, juiste en volledige informatievoorziening in het primaire proces van het Geboortezorgnetwerk.

Wat is een PGO?
Een van de doelstellingen van VIPP Babyconnect is om geboortezorggegevens te ontsluiten naar PGO’s. Een PGO is een website of app waarin cliënten informatie over hun eigen gezondheid bij kunnen houden, dus ook een zwangere of kraamvrouw. Het regionaal partnerschap Noord-Nederland is samen met het landelijk programmabureau, MedMij en Nictiz bezig met een eerste implementatie met de PGO-leveranciers Drimpy, Ivido, Quli en Zodos.

Gegevensdienst is nodig voor uitwisseling met PGO
Voor uitwisseling met een PGO is er een gegevensdienst nodig. Dit is een verzameling van afspraken over het uitwisselen van gegevens tussen zorgverleners en cliënten. Deze afspraken zorgen ervoor dat informatie over de zorg van de cliënt op de juiste manier wordt uitgewisseld. Gegevensdiensten worden beheerd door MedMij. Zij bepalen welke gegevensdiensten over het MedMij-netwerk ontsloten mogen worden.