Floris Hulshoff Pol - 05 januari 2023

Oekraïne: Iraanse aanvalsdrone bevat tientallen Westerse componenten

Oekraïne: Iraanse aanvalsdrone bevat tientallen Westerse componenten image

Een Iraanse aanvalsdrone blijkt componenten van meer dan een dozijn Amerikaanse en andere Westerse bedrijven te bevatten. De drones bevatten componenten van Amerikaanse, Canadese, Chinese, Japanse, Taiwanese en Zwitserse bedrijven.

Dit blijkt uit een analyse van een neergeschoten Iraanse aanvalsdrone door de Oekraïne inlichtingendienst. CNN wist de hand te leggen op de analyse, die eind vorig jaar is gedeeld met de Amerikaanse overheid. De Amerikanen proberen al langer de productie van de Iraanse drones stil te leggen. Rusland zet de drones in voor aanvallen in Oekraïne en lanceerde naar verluid al honderden drones in de oorlog.

Shahed-136 drone

Het gaat om concreet om de Shahed-136 drone. Bij de analyse zijn door Oekraïne 52 componenten van de drone verwijderd en geanalyseerd. 40 van deze componenten lijken te zijn geproduceerd door 13 Amerikaanse bedrijven. De overige 12 componenten zijn afkomstig van Canadese, Chinese, Japanse, Taiwanese en Zwitserse bedrijven.

Voorkomen dat dergelijke componenten in handen van Iran vallen is in de praktijk een uitdaging. Zo gelden al langer Amerikaanse sancties tegen Iran die bedoeld zijn om de toegang van Iran tot high-end materialen te voorkomen. De Amerikaanse overheid onderzoeken nu hoe zij deze sancties strenger kunnen naleveren. Onder meer door bedrijven te stimuleren hun eigen toeleveringsketens nauwlettender te monitoren en te produceren third-party distributeurs die deze producten aan Iran verkopen aan te pakken.