Wouter Hoeffnagel - 04 januari 2023

Euro-IX: Meebetalen techbedrijven aan netwerkkosten zet kwaliteit onder druk

Euro-IX: Meebetalen techbedrijven aan netwerkkosten zet kwaliteit onder druk image

Het laten meebetalen van grote techbedrijven aan de netwerkkosten van telecomoperators kan een systematische zwakheid creëren in kritieke infrastructuur. De kwaliteit van de dienstverlening kan voor Europese internetgebruikers onderdruk te komen te staan, waarschuwt European Internet Exchange Association (Euro-IX).

Euro-IX vertegenwoordigt Europese internetexchanges zoals AMS-IX, DE-CIX, Equinix en MegaPort. De groep uit zijn zorgen in een brief gericht aan de Eurocommissaris voor Industrie Thierry Breton en eurocommissaris voor Mededinging Margrethe Vestager, waarover Reuters bericht. "Het internet is een complex ecosysteem, en het zijn beleidmakers die uiteindelijk verantwoordelijk zijn voor systematische effecten die voortkomen uit beleidskeuzes", schrijft Bijal Sanghani, managing director van Euro-IX, in de brief. Sanghani roept Europese regelgevers op administratieve regels niet boven technische noodzaak of hoge kwaliteit internet te plaatsen.

Op kosten gejaagd

Met de brief reageert Euro-IX op de wens van Europese telecomproviders om techgiganten te laten meebetalen aan hun netwerkkosten. Zij stellen dat de techgiganten verantwoordelijk zijn voor een groot deel van het verkeer op hun netwerken en stellen hierdoor op kosten te worden gejaagd. Zij willen dat grote techbedrijven daarom een deel van deze kosten op zich nemen.

Vanuit diverse kanten is kritiek op het plan. Het plan zou onder meer netneutraliteit in gevaar brengen. Zo waarschuwde eerder coalitie van activisten die zich inzetten voor digitale rechten dat de regels netneutraliteit ondermijnt en hiermee in conflict is. 34 NGO's uit 17 verschillende landen stelden daarnaast dat telecombedrijven al gecompenseerd worden voor het netwerkgebruik door hun eigen klanten. De NGO's stellen dat telecomproviders in hun plan twee keer betaald willen worden voor dezelfde dienstverlening.

Europees onderzoek

De Europese Commissie onderzoekt de kwestie en is een consultatie gestart. Verschillende EU-lidstaten riepen de Europese Commissie eind 2022 nog op tot transparantie over de Europese plannen rondom netwerkkosten. Nederland eiste samen met Duitsland, Estland, Finland, Ierland en Oostenrijk meer duidelijkheid over deze plannen.