Wouter Hoeffnagel - 05 januari 2023

Tesla verscheept meer voertuigen maar maakt verwachtingen niet waar

Tesla verscheept meer voertuigen maar maakt verwachtingen niet waar image

In totaal zijn 1,3 miljoen Tesla's verscheept in 2022. Dit is 40% meer dan een jaar eerder. De cijfers zijn echter lager dan verwachtingen van financieel analisten.

Tesla maakt deze week bekend in totaal 405,278 voertuigen te hebben afgeleverd in het laatste kwartaal van 2022. Hiermee vestigt het bedrijf een nieuw record. Ondanks deze mijlpaal voldoet het bedrijf niet aan verwachtingen van analisten. Zij hadden in het vierde kwartaal van 2022 420.000 tot 430.000 afgeleverde voertuigen voorspelt.

Meer voertuigen geproduceerd dan geleverd

In het vierde kwartaal zijn opnieuw meer voertuigen door Tesla geproduceerd dan geleverd. Het overschot bedroeg in het kwartaal in totaal 34.423 voertuigen. Het gaat om het derde kwartaal op rij waarin Tesla meer voertuigen produceert dan aflevert. Een deel van dit probleem wijt Tesla aan logistieke uitdagingen. Het bedrijf meldde eerder te verwachten dat wijzigingen aan zijn productie- en leveringsprocessen tegen het einde van het vierde kwartaal voor meer afgeleverde modellen zou zorgen.

Topman Elon Musk kondigde eerder dit jaar al aan dat Tesla dit jaar zijn doelstelling van 50% groei op jaarbasis zou realiseren. Later werd Musk echter terughoudender toen bleek dat maatregelen die de Chinese overheid nam rondom COVID-19 de productie van Tesla in China raakten.