Wouter Hoeffnagel - 04 januari 2023

Tesla in Zuid-Korea beboet wegens misleiding over bereik EV's

Tesla in Zuid-Korea beboet wegens misleiding over bereik EV's image

Tesla krijgt in Zuid-Korea een boete van 2.8 miljard won, omgerekend ruim 2 miljoen euro, opgelegd. Het Amerikaanse bedrijf informeerde klanten onvoldoende over het verlies aan bereik van zijn elektrische auto's bij koud weer.

De Zuid-Koreaanse antimededingingsautoriteit oordeelt dat Tesla klanten in advertenties onvoldoende heeft geïnformeerd over het teruglopen van het bereik van voertuigen bij koud weer. Het bedrijf zou het bereik op een acculading, de kostenverhouding tussen elektrische auto's en voertuigen met een verbrandingsmotor en de prestatie van zijn Superchargers hebben overdreven.

Tot 50,5% minder bereik

De toezichthouder stelt dat het bereik van Tesla's tot 50,5% kan teruglopen bij koud weer in verhouding met het geadverteerde bereik. Het Amerikaanse bedrijf zou wel tips hebben gegeven op zijn website over het gebruik van zijn voertuigen in de winter, waaronder tips over het gebruik van een externe stroomtoevoer voor het voorverwarmen van de auto.

Het Amerikaanse bedrijf krijgt een twee boete van een miljoen won opgelegd voor het overtreden van de Zuid-Koreaanse Electronic Commerce Act. Tesla zou onvoldoende informatie over zijn annuleringsbeleid hebben verstrekt aan Zuid-Koreaanse klanten.