Meta neemt Belgisch-Nederlands 3D-printbedrijf gericht op smart glasses

02-01-2023 | door: Wouter Hoeffnagel
Deel dit artikel:

Meta neemt Belgisch-Nederlands 3D-printbedrijf gericht op smart glasses

Meta, het moederbedrijf van Facebook, Instagram en WhatsApp, neemt Luxexcel. Dit Belgisch-Nederlands bedrijf is gespecialiseerd in het 3D-printen van lenzen voor brillen. Het verwerkt hierbij ook technologie in deze lenzen, onder meer met het oog op smart glasses.

Luxexcell is in 2009 opgericht en richten zich initieel op het 3D-printen van op maat gemaakte lenzen voor brillen. Het bedrijf richt zich inmiddels ook op zogeheten 'smart lenzen', waarbij Luxexcell technologie als LCD-schermen en holografische film integreert. Al langer gaan er geruchten dat Meta en Luxexcell samenwerken. Centraal hierbij zou Project Aria staan, een onderzoekinitiatief van Meta rondom augmented reality (AR).

Al langer een focuspunt voor Meta

Meta zet al langer in op de markt voor slimme brillen. Zo introduceerde het bedrijf in september 2021 de Ray-Ban Stories, waarmee gebruikers onder meer foto's en video's konden maken evenals handsfree gebruik konden maken van platforms van Meta. Deze zomer doken nog geruchten op dat Meta zijn plannen voor een consumentgerichte AR-bril afschaalt; het bedrijf zou deze AR-bril in 2024 hebben willen introduceren. Meta heeft nooit op deze geruchten gereageerd.

Mogelijk wil Meta de technologie van Luxexcell gebruiken voor het produceren van op maat gemaakte AR-brillen. Het bedrijf stak eerder ook al miljarden dollar in Reality Labs, dat eerder door het leven ging als Oculus. Dit bedrijf richt op de productie van virtual reality (VR) en AR-hardware en software. Het gaat daarbij onder meer om Quest VR-headsets van Meta.

Terug naar nieuws overzicht