Wouter Hoeffnagel - 21 december 2022

Amazon doet toezeggingen aan Europese Commissie

Amazon doet toezeggingen aan Europese Commissie image

De Europese Commissie en Amazon sluiten een deal. Het Amerikaanse e-commerceplatform belooft onder meer geen gegevens van andere verkopers meer te gebruiken voor het verbeteren van zijn eigen merken. Ook belooft het bedrijf alle verkopers op zijn website gelijk te behandelen in zijn zogeheten 'buy box'.

Met de deal ontkomt Amazon mogelijk aan een Europese boete. De Europese Commissie onderzocht de werkwijze van het bedrijf. De focus lag hierbij onder meer op het gebruik van data van externe verkopers die op het platform van Amazon actief zijn voor het verbeteren van eigen producten die Amazon aanbiedt. Amazon belooft nu deze informatie niet langer te verzamelen.

Buy box

Ook doet het Amerikaanse bedrijven toezeggingen rondom zijn buy box. Dit is een wit paneel dat aan de rechterzijde van het Amazon-platform wordt vertoond, waarmee gebruikers het product direct in hun winkelwagen kunnen plaatsen. In de buy box is ruimte voor één verkoper. Amazon zou hier verkopers voorrang hebben gegeven die ook gebruik maken van de bezorgdienst van het bedrijf.

Tot slot doet Amazon toezeggingen rondom de abonnementsdienst Amazon Prime. Externe verkopers die via Prime producten verkochten mochten niet zelf bepalen welke bezorgdienst zij gebruiken. Amazon staat dit voortaan wel toe.

Vijf jaar geldig

De toezeggingen zijn geldig voor een periode van vijf jaar en in sommige gevallen zeven jaar. De Europese Commissie legt de afspraken vast en maakt deze bindend. Indien Amazon zich niet aan de regels houdt, kan de commissie alsnog boetes opleggen.