Witold Kepinski - 14 december 2022

Google en Renault Group versterken partnership

Google en Renault Group versterken partnership image

Renault Group en Google kondigden onlangs een uitgebreid partnership aan. Dit partnership heeft als doel de digitale architectuur voor het "Software Defined Vehicle" (SDV) te ontwerpen en te leveren en de digitalisering van de groep te versnellen. De twee partners gaan een reeks on- en offboard softwarecomponenten ontwikkelen specifiek voor de SDV. Daarnaast gaan ze synergieën en use cases laten groeien die verband houden met de "Move to Cloud"-strategie van de groep.

Deze samenwerking rond cloud computing wordt vandaag de dag versneld met de creatie van een Digital Twin, een virtuele tweeling van het voertuig die beschikt over de meest geavanceerde Artificial Intelligence (AI) mogelijkheden, voor een gemakkelijkere en doorlopende integratie van nieuwe diensten in het voertuig en de creatie van nieuwe onboard (In-Car Services) en offboard toepassingen. De groep gaat uiteindelijk zijn hele operationele model naar de cloud transformeren voor meer flexibiliteit, betere prestaties en hogere winstgevendheid.

Luca de Meo, CEO Renault Group, vertelt: "De complexiteit van de elektronische architectuur van auto's neemt exponentieel toe. Dit wordt gedreven door de verfijning van de functionaliteiten en diensten die klanten verwachten. Uitgerust met een gedeeld IT-platform, continue over-the-air updates en gestroomlijnde toegang tot autogegevens, gaat de SDV-aanpak die in samenwerking met Google is ontwikkeld, onze voertuigen transformeren om aan de behoeften van toekomstige klanten te kunnen voldoen. Dit verhoogt de restwaarde en de retentie na verkoop. Dit zijn twee belangrijke factoren voor onze financiële prestaties, en helpt Renault bij de uitrol van onze portefeuille met nieuwe diensten. Ten slotte stelt het strategisch partnerschap met Google ons in staat onze end-to-end digitale transformatie te versnellen, van het ontwerp van de auto tot de marktintroductie en de productie ervan. Dit gaat uiteindelijk toegevoegde waarde bieden aan onze klanten. Met Google gaan we verder dan alleen een samenwerking: een softwarekampioen en een mobiliteitskampioen bundelen hun krachten om game-changing technologieën te creëren."

Sundar Pichai, CEO van Google en Alphabet zegt: "Onze samenwerking met Renault Group verbetert het comfort, de veiligheid en de connectiviteit op de weg. Deze aankondiging helpt de digitale transformatie van Renault Group te versnellen. Dit door onze expertise in de cloud, AI en Android samen te brengen voor een veilige, sterk gepersonaliseerde ervaring die voldoet aan de evoluerende verwachtingen van klanten."