Wouter Hoeffnagel - 12 december 2022

Gartner: Overheidsuitgaven aan IT stijgen met bijna zeven procent

Gartner: Overheidsuitgaven aan IT stijgen met bijna zeven procent image

De wereldwijde IT-uitgaven van de overheid bedragen in 2023 naar verwachting in totaal 588,9 miljard dollar, blijkt uit cijfers van marktonderzoekers Gartner. Dit komt neer op een stijging van 6,8% ten opzichte van 2022.

"Overheidsorganisaties blijven verouderde IT moderniseren en investeren in initiatieven die de toegang tot digitale diensten verbeteren, aangezien kiezers steeds vaker ervaringen eisen die gelijkwaardig zijn aan online klantinteracties in de particuliere sector", zegt Daniel Snyder, Director Analyst bij Gartner. "Het total experience (TX)-framework, dat bureaus helpt bij het beheren van interacties tussen werknemers en burgers, maakt transformatie mogelijk en blijft in 2023 een van de belangrijkste aanjagers van IT-uitgaven."

Samenhangende TX-strategie

Naast het verbeteren van de burgerervaring en betrokkenheid, zal een samenhangende TX-strategie overheden helpen om digitale vaardigheden en geletterdheid in hun personeelsbestand te bevorderen. Dit door moderne hulpmiddelen en benaderingen te bieden om wrijving in overheidswerk te verminderen. Wie er niet in slaagt een solide TX-strategie op te bouwen, ziet de servicefrictie toenemen. Dit leidt tot het risico van servicevertragingen en teleurstellende service-ervaringen, waarschuwt Gartner.
 
In 2023 stijgen de IT-uitgaven van de overheid naar verwachting in nagenoeg alle segmenten. Een uitzondering zijn apparaten, aangezien eindgebruikers bij de overheid de gebruiksduur verlengen van hun apparaten die bij het begin van de pandemie zijn aangeschaft (zie tabel 1). Software is in 2023 het sterkst groeiende segment, gevolgd door IT-services en interne services.
 
gartner-government-it-spending-12-2022.png
Initiatieven zoals het migreren van diensten naar de cloud, het moderniseren van applicaties en het versterken van de netwerkbeveiliging behoren tot de belangrijkste innovatieprioriteiten waarop regeringen zich richten om de publieke betrokkenheid en tevredenheid te verbeteren.

Prioriteit voor beter gebruik van data en digitalisering

Volgens de Gartner CIO and Technology Executive Survey uit 2023 zijn digitale transformatie, effectief gebruikmaken en gebruiken van data en technologische modernisering de drie belangrijkste prioriteiten van overheids-CIO's.
 
"Het realiseren van deze prioriteiten hangt af van het vaststellen van een gedeelde, organisatiebrede digitale visie en het integreren van die visie in strategieën op bedrijfsniveau", zegt Apeksha Kaushik, Principal Analyst bij Gartner. "In overeenstemming met deze prioriteiten nemen investeringen toe in cyberbeveiliging, modernisering van applicaties, cloudplatforms, integratietechnologieën zoals kunstmatige intelligentie (AI) en machine learning (ML) en tools voor bedrijfs-/data-analyse."

Uitdagingen aanpakken

Tegelijkertijd moeten CIO's uitdagingen aanpakken, zoals wisselende verwachtingen van belanghebbenden en dienovereenkomstig actieplannen moeten ontwikkelen. “CIO's van de overheid moeten de zorgen over digitale transformatie aanpakken met missiedoelstellingen. Ze moeten nauw samenwerken met overheidsfunctionarissen om te zorgen voor een gedeeld begrip van visie, routekaart en koppeling met missiekritieke prioriteiten", voegt Kaushik toe.
 
Klanten van Gartner kunnen meer lezen in "Prognose: Enterprise IT Spending for the Government and Education Markets, Worldwide, 2020-2026, 3Q22 Update." Lees daarnaast meer over de trends die de grootste impact hebben bij de overheid in de Gartner-roadmap voor de digitale overheidsstrategie.