Witold Kepinski - 09 december 2022

Claranet Benelux zet in op cybersecurity en ziet MD Wiebe Nauta vertrekken

Claranet Benelux heeft afgelopen zomer een nieuwe Business Unit voor Cyber Security opgericht naar aanleiding van een verfijning van de groeistrategie van de Claranet Group. Als gevolg hiervan is de Business Unit Rely uit Barneveld, die zich compleet richt op de notaris- en advocatuurbranche in Nederland, verkocht aan de Futureproof Group uit Amstelveen. Tegelijkertijd met deze koerswisseling maakt Claranet bekend dat Managing Director Wiebe Nauta de organisatie gaat verlaten.

Wiebe Nauta, Managing Director van Claranet Benelux legt de aanleiding van de verfijning van de strategie uit: “Claranet Benelux is onderdeel van de internationale Claranet Group. We zijn inmiddels actief in twaalf landen. Door de enorme groei die we hebben doorgemaakt, zien we dat klanten waar we zowel organisatorisch als met onze diensten de beste klik mee hebben, 100 of meer medewerkers tellen. Daar ligt onze kracht. Die groep kunnen we uitstekend bedienen met onze diensten, maar ook met advies en training. Om ons optimaal op die groep van klanten en prospects te kunnen focussen, hebben we Rely verkocht aan de Futureproof Group. Rely concentreert zich met name op advocaten en notarissen waarbij het marktleider is in het notariaat. Echter is dat een branche die bestaat uit voornamelijk kleinere kantoren, de meesten met minder dan 20 medewerkers. Onder de vleugels van de Futureproof Group kan Rely hun uitstekende dienstverlening voortzetten.”

Claranet Cyber Security Nederland
Het duidelijk aanbrengen van focus op de grootte van klanten is niet het enige. De Claranet Group heeft zowel het wereldwijde NotSoSecure als het Engelse SEC-1 overgenomen. Om de diensten die zij leveren ook in Nederland in de markt te zetten, heeft Claranet de Business Unit Claranet Cyber Security Nederland opgericht. Claranet Cyber Security Nederland start met een dienstenportfolio bestaande uit Security Awareness op basis van KnowBe4, pentesten, Continuous Security Testing,security-trainingen, EDR en SOC-diensten. De trainingen omvatten een breed scala aan onderwerpen, van eendaagse online introductietrainingen tot 4-daagse security ontwerptrainingen op Black Hatconventies wereldwijd. Bart Jacobs, Commercial Director, legt deze stap uit: “We zien dat cybersecurity een steeds belangrijker onderdeel is van onze gesprekken met onze klanten en in onze dienstverlening. We combineren hierin de kennis en ervaring vanuit de Claranet Group met onze eigen engineers die ons dienstenportfolio en klanten door en door kennen. Vanuit de Claranet Group hebben we ruim 18 jaar ervaring vanuit de acquisities van Sec-1 en NotSoSecure. Wereldwijd toonaangevende namen met een uitgebreid trackrecord en een corporate klantenbase. Zo doen wij gezamenlijk momenteel meer dan 10.000 pentestdagen per jaar voor onze klanten en (en dat is uniek in onze markt) is snel schakelen dan ook geen enkel probleem.”

Nieuwe focus
De nieuwe strategie behelst ook een verschuiving van de focus naar een nieuwe propositie die de komende tijd uitgerold gaat worden. “Veilige nationale en internationale connectiviteit is een vereiste voor veel van onze klanten en wij hebben de kennis en ervaring om dat te combineren met onze cloudpropositie, zowel public-, private- als hybride en in combinatie met werkplekken. We hebben een haast unieke propositie op basis van ons internationaal portfolio. We kunnen namelijk wereldwijd leveren en onze dienstverlening is letterlijk en figuurlijk grenzeloos. Wereldwijde connectiviteit, SD-WAN, cloud, cybersecurity… business doen, houdt echt niet op bij onze landsgrenzen en dat doen onze klanten ook niet. Onder de noemer “Borderless IT” richten we ons op bedrijven met een internationale footprint. Of dat nu een organisatie is met een productielocatie in het buitenland, met een verkoopkantoor overzee of met een webwinkel die zich richt op wereldwijde verkoop. Wij kunnen onze klanten ondersteunen met een compleet portfolio aan IT-diensten om ervoor te zorgen dat zij ook internationaal een naadloze, of noem het grenzeloze, ervaring hebben. Met die duidelijke focus hebben we een enorm goede basis om op door te bouwen. Uiteraard zullen we om de groei kracht bij te zetten ook blijven kijken naar acquisities.”

Vertrek Wiebe Nauta
Tegelijkertijd met deze koerswisseling maakt Claranet bekend dat Managing Director Wiebe Nauta de organisatie gaat verlaten: “ik heb ruim 12 jaar met heel veel plezier bij Claranet gewerkt, eerst in de rol van Operations Directeur bij Claranet UK en daarna in de rol van Managing Director van Claranet Benelux. Enorm leerzame en fijne jaren om op terug te kijken. Voor mij persoonlijk bleef er echter een ambitie om een andere kant op te gaan. Ik ben van nature sterk in operations, en alhoewel ik van de afwisseling in mijn functie enorm heb genoten, ligt mij hart toch op dat vlak. Ik heb de mogelijkheid om deze stap te maken (als COO bij een grote internationale organisatie). Ik laat Claranet gelukkig goed achter; gezond en met een duidelijke groeistrategie en ben ervan overtuigd dat deze absoluut waargemaakt gaat worden.” Claranet verwacht de nieuwe Managing Director binnen afzienbare tijd aan te kondigen.