FT: Amazon doet toezeggingen aan Europese Commissie over data verkopers

08-12-2022 | door: Wouter Hoeffnagel
Deel dit artikel:

FT: Amazon doet toezeggingen aan Europese Commissie over data verkopers

Amazon doet toezeggingen aan de Europese Commissie omtrent het gebruik van data van concurrerende verkopers die actief zijn op het e-commerceplatform van het bedrijf. Amazon belooft onder meer producten van derde partijen een gelijke behandeling te bieden in de zogeheten 'buy box' op het platform. Dit moet de zichtbaarheid van de producten vergroten.

De Financial Times meldt dat Amazon en de Europese Commissie hierover overeenstemming hebben bereikt. De Amerikaanse e-commercegigant belooft naar verluid onder meer concurrerende producten prominenter te tonen in de buy box, die op Amazon voor veel aankopen zorgt. Ook komt Amazon met een nieuwe box genaamd 'Featured offer'. Deze is gericht op klanten die minder waarde hechten aan de snelheid waarmee hun bestelling wordt bezorgd. Verkopers krijgen ook meer zeggenschap over de bezorgdienst die hun producten aflevert.

Toezeggingen zijn vijf jaar gelden

De overeenstemming is nog niet officieel aangekondigd; het FT meldt dat op 20 december een officiële aankondiging wordt verwacht door de Europese Commissie. De toezeggingen van Amazon zouden al door de Europese Commissie zijn voorgelegd aan marktpartijen en EU-functionarissen. De toezeggingen gelden voor een periode van vijf jaar. Wat na deze periode met de toezeggingen gebeurt is niet bekend.

Met de vermeende toezeggingen komt er vermoedelijk een einde aan een onderzoek dat de Europese Commissie in 2019 naar Amazon startte. Centraal hierbij staat de vraag hoe Amazon data van derde partijen die op zijn platform producten aanbieden gebruikt en of deze gegevens Amazon concurrentievoordelen opleveren.

Terug naar nieuws overzicht