TSMC verdrievoudigt investering in chipfabriek Arizona

Joe Biden

07-12-2022 | door: Wouter Hoeffnagel
Deel dit artikel:

TSMC verdrievoudigt investering in chipfabriek Arizona

Chipfabrikant TSMC verdrievoudigt zijn investering in een chipfabriek in de Amerikaanse staat Arizona. Het Taiwanese bedrijf investeert in totaal 40 miljard dollar in de locatie. President Joe Biden (foto) brengt binnenkort een bezoek aan de locatie.

TSMC beschikt al langer over een chipfabriek in Arizona. Afgelopen maand kondigde het bedrijf al aan dat het een tweede productiefaciliteit in Arizona realiseert. Reuters meldt nu dat TSMC deze investering meer dan verdrievoudigd tot 40 miljard dollar. Het gaat om de grootste buitenlandse investering in de geschiedenis van de Verenigde Staten (VS).

Chipproductie op Amerikaanse bodem

De aankondiging is een opsteker voor de Amerikanen, die de productie van chips op Amerikaanse bodem willen vergroten om de afhankelijkheid van het buitenland af te bouwen. Dit met het oog op het eerdere chiptekorten en economische tegenslag gedurende de COVID-19 pandemie.

President Biden brengt binnenkort een bezoek aan de locatie in Arizona. Biden wordt hierbij vergezeld door onder meer Apple-topman Tim Cook, TSMC-oprichter Morris Chang, topman Sanjay Mehrotra van Micron en NVIDIA-oprichter en -CEO Jensen Huang. Zij wonen tijdens het bezoek het plaatsen van de eerste apparatuur in de faciliteit bij.

Geavanceerde N3-chips

TSMC wil met behulp van de investering een nieuwe faciliteit realiseren voor de productie van geavanceerde N3-chips. Deze locatie moet in 2026 operationeel zijn. De bestaande faciliteit gaat in plaats van eerder aangekondigde N5-chips N4-chips produceren.

Terug naar nieuws overzicht