Floris Hulshoff Pol - 06 december 2022

Datalek: Voormalig Hoofd Britse MI6 lekte namen in campagne tegen Huawei

Datalek: Voormalig Hoofd Britse MI6 lekte namen in campagne tegen Huawei image

De Britse voormalig inlichtingentopman Richard Dearlove lekte de namen van recruiters van de Britse geheime dienst MI6 die in China mensen werven. Hiermee steunde Dearlove een Amerikaanse campagne tegen het Chinese bedrijf Huawei. E-mailverkeer van het hoofd inlichtingen zijn uitgelekt, vermoedelijk door Russische inlichtingendiensten.

Dit meldt Computer Weekly, dat e-mailverkeer dat door Russische hackers is uitgelekt analyseerde. Dearlove zou in januari 2020 zijn gaan samenwerken met voorstanders van een harde Brexit en lobbyisten van het Amerikaanse Witte Huis in een campagne tegen Huawei. De partijen stuurde een briefing naar 10 Downing Street waarin zij waarschuwden voor het Chinese telecombedrijf.

Advies National Security Council vervangen

Als onderdeel van deze campagne zou een geheime groepering van voorstanders van een harde Brexit hebben gepoogd advies afgegeven het Britse National Security Council (NSC) te vervangen door alternatief advies. Als onderdeel hiervan zou Dearlove de namen van medewerkers van MI6 hebben gedeeld.

Computer Weekly meldt dat de groep in 2018 is opgericht door voormalig historicus en LSE onderzoekshoogleraar Gwythian (Gywn) Prins. De groep voerde in eerste instantie campagne voor het vervangen van toenmalige minister-president Theresa May met Boris Johnson, blijkt uit e-mailverkeer die door Russische hackers online is gepubliceerd. Een jaar later, in juli 2019, volgde Johnson May op.

Baan als hoofd van NSC-rivaal

Ook blijkt uit het e-mailverkeer dat Prins in januari 2020 een bespreking had met toenmalig chancellor of the Duchy of Lancaste en tweede man van Johnson. Uit het e-mailverkeer blijkt dat Gove Prins een baan aanbod als hoofd van een kleine strategische unit, die volgens Prins een rivaal zou zijn van het NSC.

Prins meldt in een reactie geen mening te willen geven over het authenticiteit of nauwkeurigheid van de uitgelekte correspondentie en plannen. Ook noemt Prins de uitgelekte gegevens 'Russische materiaal'. Dearlove wijst eveneens op de Russische herkomst van de data. "Aangezien dit materiaal van Russische origine is en niet het originele onaangetaste materiaal uit een proton account dat enkele van mijn private en persoonlijke e-mails omvatte, is het voor mij helaas niet mogelijk op uw vragen te antwoorden", meldt Dearlove aan Computer Weekly.