Witold Kepinski - 05 december 2022

VS stopt rechtszaak tegen Huawei CFO en voorzitter Wanzhuo Meng

VS stopt rechtszaak tegen Huawei CFO en voorzitter Wanzhuo Meng image

De VS beëindigt rechtszaak tegen Huawei CFO Wanzhou Meng, die zich drie jaar in Canada verschuilde in verband met een uitleveringsverzoek van de VS. Wanzhou Meng heeft volgens de Amerikaanse rechter geen recidive gepleegd waarna de laatste aanklacht is afgewezen zo meldt The Register.

Meng Wanzhou, die door het Amerikaanse ministerie van Justitie van fraude en samenzwering werd beschuldigd rond het overtreden van handelsancties in Iran, werd al sinds september 2021 niet meer verder vervolgd. Het Amerikaanse OM en Meng hadden toen een overeenkomst gesloten.

De Amerikaanse aanklager diende toch nog een klacht in waarin het een "ontbreken van informatie constateerde dat beklaagde Wanzhou Meng tot 1 december 2022 enige voorwaarden van de DPA heeft geschonden". Bij afwezigheid van verdere overtredingen, vond de FBI dat de resterende aanklacht tegen haar met vooroordelen moest worden afgewezen, wat betekent dat de zaak niet voor de rechtbank kan komen, aldus The Register.

Meng Wanzhou werd in 2018 gearresteerd in Canada en verdacht van het misleiden van de HSBC rondom handelen van Huawei in Iran. De zaak zorgt voor spanning tussen China en Canada; China had Canada meerdere malen opgeroepen Meng vrij te laten.

Nadat zij in Canada op borgtocht vrijkwam, werd zij onder huisarrest geplaatst in Vancouver. De Verenigde Staten (VS) wilden de Huawei-topvrouw vervolgen wegens fraude en het schenden van Amerikaanse sancties. Het land had om uitlevering gevraagd, iets waartegen Meng zich altijd heeft verzet. Daarna was er een deal met de VS waarbij Meng zich aan een aantal voorwaarden moet houden.

Tijdens het huisarrest van Weng heeft China de Canadese zakenman Michael Spavor en zijn landgenoot Michael Kovrig opgepakt. Zij werden later vrijgelaten door China.

De verhoudingen tussen de VS en Chinese telecom- en netwerkleveranciers zoals Huawei en ZTE staat op een laag niveau. De Federal Communications Commission heeft onlangs nieuwe regels aangenomen die verbieden dat communicatieapparatuur, zoals van Huawei en ZTE, die geacht wordt een onaanvaardbaar risico voor de nationale veiligheid te vormen, mag worden ingevoerd of verkocht in de Verenigde Staten. "Dit is de laatste stap van de Commissie om de communicatienetwerken van ons land te beschermen. De afgelopen jaren hebben de Commissie, het Congres en de uitvoerende macht meerdere maatregelen genomen om een veiligere en veerkrachtigere toeleveringsketen voor communicatieapparatuur en -diensten in de Verenigde Staten op te bouwen", aldus de FCC.