Eurocommissaris Jourova: Twitter staat bovenaan de lijst bij toezichthouders

02-12-2022 | door: Wouter Hoeffnagel
Deel dit artikel:

Eurocommissaris Jourova: Twitter staat bovenaan de lijst bij toezichthouders

Twitter staat boven aan de lijst voor Europese toezichthouders, waarschuwt Eurocommissaris V?ra Jourova voor waarden en transparantie. Het recente besluit van Twitter om zijn beleid rondom desinformatie niet meer te handhaven plaatst Twitter in de Europese Unie (EU) onder een vergrootglas.

"Mr. Musk lijkt veel aandacht te willen trekken", zegt Jourova tegen POLITICO over het standpunt van de Europese Commissie over het besluit van Twitter om niet meer op te treden over desinformatie rondom COVID-19. "Ik denk dat hij erin slaagt de aandacht van de toezichthouders te trekken, ook met het recente besluit COVID-gerelateerde desinformatie niet te beoordelen."

Niet klaar voor de Digital Services Act

Thierry Breton, Eurocommissaris voor interne markt, waarschuwt Twitter-topman en -eigenaar Elon Musk onlangs in een videogesprek al dat het bedrijf niet klaar is voor de aanstormende Digital Services Act. Zij kwamen hierbij overeen dat de Europese Commissie begin 2023 een stresstest uitvoert op het hoofdkantoor van Twitter.

In een verklaring over dit videogesprek meldt de Europese Commissie dat Twitter nog veel werk aan de winkel heeft en onder meer een transparante gebruikersbeleid, zijn contentmoderatie aanzienlijk moet versterken en de vrijheid van meningsuiting beter moet beschermen, desinformatie moet aanpakken en gerichte advertenties moet beperken. Ook benadrukt Breton dat Twitter voldoende personeel en technische capaciteit nodig heeft om te voldoen aan de DSA, en dat hij de voortgang bij Twitter op dit vlak monitort.

Terug naar nieuws overzicht