Europese ministers akkoord met European Chips Act

02-12-2022 | door: Wouter Hoeffnagel
Deel dit artikel:

Europese ministers akkoord met European Chips Act

De Europese ministers van Economische Zaken scharen zich achter de European Chips Act. Met deze wet wil de Europese Commissie chipproductie op Europese bodem stimuleren. Onder meer via subsidies en belastingvoordelen.

Een tekort aan chips verstoorde afgelopen jaar de productie van een breed scala aan goederen. De Europese Commissie wil met de Chips Act herhaling van deze situatie voorkomen door de afhankelijkheid van het buitenland wat betreft chips af te bouwen. Op de middellange termijn moet de Chips Act van de EU een leider in de halfgeleiderindustrie maken.

43 miljard euro

Hiervoor heeft de Europese Commissie een budget van ruim 43 miljard euro voor ogen. Dit budget moet bestaan uit zowel publieke en private investeringen. Een kwart moet afkomstig zijn uit publieke fondsen, terwijl het overige geld door de private sector moet worden ingebracht.

De Europese Commissie kondigde de European Chips Act in februari aan. Nu scharen ook de Europese minister zich achter het Europese wetsvoorstel. De versie waarmee de ministers akkoord gaan is overigens wel gewijzigd en biedt hierdoor ruimte voor subsidie voor meer soorten chips. De subsidie is nu beschikbaar voor chips die innovatie brengen rondom rekenkracht, energie-efficiëntie, milieuvoordelen en AI.

Terug naar nieuws overzicht