ASMI waarschuwt voor groeiende druk vanuit VS rondom export naar China

30-11-2022 | door: Wouter Hoeffnagel
Deel dit artikel:

ASMI waarschuwt voor groeiende druk vanuit VS rondom export naar China

ASMI waarschuwt voor de groeiende druk vanuit de Verenigde Staten (VS) op bondgenoten de strenge exportregels van Washington gericht op China over te nemen. Benjamin Loh, topman van ASMI, stelt dat de VS veel druk uitoefent op de Nederlandse en Japanse overheid om het beleid te volgen.

Dit meldt Loh tegen de Financial Times (FT). “De Amerikaanse overheid hoopt dat dit een multilateraal ding wordt, aangezien zij willen dat iedereen stopt (red: me de verkoop van high-end tools aan China)” aldus Loh. De topman van ASMI doet zijn uitspraken kort voordat de Amerikaanse topambtenaar Alan Estevez en White House National Security Council official Tarun Chhabra hierover besprekingen hebben gehouden met Nederlandse ambtenaren.

Veertig procent van de verkopen aan China verloren

ASMI is een van de twee grootste fabrikanten van chipmachines in Europa, samen met ASML. ASMI verwacht een grote impact van de Amerikaanse sancties op zijn business. Zo schat het bedrijf dat veertig procent van de verkopen aan China verloren gaan. China is goed voor ongeveer 16% van de omzet van de groep. “China is geen klein onderdeel van onze business, maar tegelijkertijd is het niet iets dat ons de das omdoet”, aldus Loh. Ook wijst Loh erop dat ASMI over een omvangrijke bedrijfsvoering beschikt in Arizona, waardoor het extra blootgesteld wordt aan Amerikaanse sancties.

Ook meldt Loh dat Chinese klanten van ASMI moeite hebben de juiste componenten in handen te krijgen voor het realiseren van geplande productiefaciliteiten. Het gebrek aan cruciale Amerikaanse resources maakt het volgens de topman erg lastig voor Chinese geavanceerde fabs, ook als zij wel de gevraagde machines van ASMI in handen krijgen.

Terug naar nieuws overzicht