Gartner: Omzet uit halfgeleiders daalt komend jaar

28-11-2022 | door: Wouter Hoeffnagel
Deel dit artikel:

Gartner: Omzet uit halfgeleiders daalt komend jaar

De wereldwijde omzet uit halfgeleiders daalt in 2023 met 3,6%. In 2022 ligt de markt nog op schema om met 4% te groeien en in totaal $618 miljard te bereiken.
 
Dit voorspelt marktonderzoeker Gartner. "De kortetermijnvooruitzichten voor de halfgeleideromzet zijn verslechterd", zegt Richard Gordon, Practice Vice President bij Gartner. "Snelle verslechtering van de wereldeconomie en verzwakking van de consumentenvraag hebben in 2023 een negatieve invloed op de halfgeleidermarkt."
 
De wereldwijde halfgeleideromzet bedraagt in 2023 naar verwachting in totaal $596 miljard, een daling ten opzichte van de eerdere prognose van $623 miljard (zie tabel 1).
  gartner-chipmarkt-2023-28-11-2022.png

Gepolariseerd

Momenteel is de halfgeleidermarkt gepolariseerd tussen de door de consument aangestuurde markten en de door de onderneming aangestuurde markten. De zwakte op de door consumenten gestuurde markten wordt grotendeels veroorzaakt door de daling van het beschikbare inkomen als gevolg van stijgende inflatie en rentetarieven, maar ook door de herprioritering van duurzame consumptiegoederen naar andere gebieden zoals reizen, vrije tijd en amusement, die een negatieve impact hebben domino-effect op technologieaankopen.
 
Aan de andere kant zijn de door ondernemingen aangestuurde markten zoals bedrijfsnetwerken, bedrijfscomputing, industrieel, medisch en commercieel transport tot nu toe relatief veerkrachtig geweest. Dit ondanks dreigende macro-economische vertraging en geopolitieke zorgen. "De relatieve kracht in de door ondernemingen gedreven markten komt van strategische investeringen door bedrijven die hun infrastructuur willen versterken om hun werk vanuit thuispersoneel te blijven ondersteunen, bedrijfsuitbreidingsplannen en doorlopende digitaliseringsstrategieën", aldus Gordon.

16% lagere omzet uit geheugenchips

Ook de rest van 2022 ervaart de geheugenmarkt een haperende vraag, oplopende voorraden en klanten die aandringen op aanzienlijk lagere prijzen. Als gevolg hiervan vlakt de geheugenmarkt in 2022 af en daalt de omzet in 2023 naar verwachting met 16,2%.
 
De verslechterende economische vooruitzichten hebben een negatieve invloed op de productie van smartphones, pc's en consumentenelektronica, wat de DRAM-markt positioneert voor overaanbod voor de rest van 2022 en de eerste drie kwartalen van 2023. Gartner-analisten voorzien dat de DRAM-inkomsten met 2,6% dalen tot $ 90,5 miljard in 2022 en in 2023 verder dalen met 18%, tot in totaal $ 74,2 miljard.

Overtollige voorraden

De verstoring van de NAND-fab die in het eerste kwartaal van 2022 plaatsvond zorgt voor prijsstijgingen en maskeert de snel verslechterende vraagomgeving, wat resulteerde in overtollige voorraden in het derde kwartaal van 2022 die naar verwachting doorzetten in de eerste helft van 2023. NAND-inkomsten stijgen naar verwachting 4,4% tot 68,8 miljard dollar in 2022, maar ligt op schema om in 2023 met 13,7% te dalen tot 59,4 miljard dollar.
 
“Hoewel de verslechtering van het macro-economische klimaat de consumentenvraag zal verzwakken, verwachten we een relatief betere halfgeleiderconsumptie van bedrijfsinvesteringen. Bijgevolg zullen markten zoals industrie, telecominfrastructuur en datacenters op korte termijn minder worden beïnvloed door het consumentenvertrouwen en de bestedingen”, aldus Gordon.

Meer informatie is voor klanten van Gartner beschikbaar in 'Forecast Analysis: Semiconductors and Electronics, Worldwide.'

Terug naar nieuws overzicht