EU-lidstaten akkoord met tientallen miljarden euro's voor Europese chipproductie

24-11-2022 | door: Redactie
Deel dit artikel:

EU-lidstaten akkoord met tientallen miljarden euro's voor Europese chipproductie

De EU-lidstaten zijn het unaniem eens over een aangepast plan dat meer chipproductie op Europese bodem moet krijgen. De steun die overheden mogen geven gaat voortaan breder dan enkel de meest geavanceerde chips.

Europa wil tegen 2030 twintig procent van de wereldwijde chipproductie in de EU laten gebeuren. Vandaag is dat maar acht procent en in 2020 nog 24 procent. Maar dat vraagt om forse investeringen. Grote chipproducenten willen wel naar Europa komen, maar de hoge investeringskosten van zo'n fabriek en de terugverdientijd voor de meest geavanceerde chips maakt dat er ook overheidssteun nodig is.

Meer mogelijkheden voor steun

Het huidige plan werd volgens Reuters aangepast om de mogelijkheden voor die steun breder te maken. Zo komen niet enkel zeer geavanceerde chips aan bod, maar ook chips met onder meer focus op pure rekenkracht, energie-efficiëntie en AI.

Het akkoord dat er nu is, wordt op 1 december formeel goedgekeurd. Maar dan moet er ook nog over gedebatteerd worden door het Europees Parlement in de loop van volgend jaar.

In samenwerking met Data News

Terug naar nieuws overzicht