Witold Kepinski - 23 november 2022

HP PC business staat onder druk

HP PC business staat onder druk image

HP heeft in zijn gehele gebroken boekjaar 2022 een netto-omzet aan van 63 miljard dollar geboekt. Dat is een daling van 0,8 % ten opzichte van dezelfde periode vorig jaar. De nettowinst daalde met 51% naar 3,2 miljard dollar. De netto-omzet in het vierde kwartaal bedroeg 14,8 miljard dollar, een daling van 11,2% ten opzichte van dezelfde periode vorig jaar. De nettowinst in het vierde kwartaal daalde met 100 procent van 3,1 miljard dollar naar 0 dollar. HP kondigt verder zijn Future Ready Transformation Plan aan, waarbij komende drie jaren 4000  tot 6000 werknemers exit moeten.

“Ondanks het navigeren door een volatiele macro-omgeving en een afnemende vraag in de tweede helft, hadden we een solide einde van ons boekjaar. In het vierde kwartaal hebben we onze non-GAAP EPS-doelstelling behaald, terwijl we ook ons driejarige waarde creatieplan hebben voltooid en onze belangrijkste statistieken hebben overtroffen", aldus Enrique Lores (foto), HP President en CEO. "Vooruitkijkend, de nieuwe Future Ready-strategie die we hebben geïntroduceerd kwartaal zal ons in staat stellen onze klanten beter van dienst te zijn en waarde creatie op lange termijn te stimuleren door onze kosten te verlagen en te herinvesteren in belangrijke groei-initiatieven om ons bedrijf te positioneren voor de toekomst.”

HP genereerde in het vierde kwartaal 1,8 miljard dollar aan vrije cashflow. De vrije kasstroom omvat een netto kasstroom uit bedrijfsactiviteiten van 1,9 miljard dollar, gecorrigeerd voor netto-investeringen in leaseovereenkomsten van 61 miljoen dollar en netto-investeringen in materiële vaste activa van 144 miljoen dollar.

Segmentresultaten vierde kwartaal boekjaar 2022

De netto-omzet van Personal Systems bedroeg 10,3 miljard dollar, een daling van 13% op jaarbasis (-9% in constante valuta) met een operationele marge van 4,5%. De netto-omzet van de consument daalde met 25% en de commerciële netto-omzet daalde met 6%. Het totale aantal eenheden daalde met 21%, notebooks daalden met 26% en desktops daalden met 3%.

De netto-omzet van Printing bedroeg 4,5 miljard dollar, een daling van 7% op jaarbasis (-6% in constante valuta) met een operationele marge van 19,9%. Het totale aantal hardware-eenheden daalde met 3%, de consumenteneenheden daalden met 4% en de commerciële eenheden stegen met 5%. De netto-omzet van de consument daalde met 7% en de commerciële netto-omzet steeg met 1%. De netto-omzet van Supplies daalde met 10% (-10% in constante valuta).

Ontslagen

HP kondigt tot slot zijn Future Ready Transformation Plan aan, waarbij komende drie jaren 4000  tot 6000 werknemers exit moeten. Dit moet op jaarbasis kostenbesparingen opleveren van  bruto run rate van ten minste 1,4 miljard dollar tegen het einde van fiscaal 2025, en herstructurerings- en andere kosten van ongeveer 1 miljard dollar.