Epic Games: Google betaalde Activion Blizzard voor afzien van eigen appwinkel

21-11-2022 | door: Wouter Hoeffnagel
Deel dit artikel:

Epic Games: Google betaalde Activion Blizzard voor afzien van eigen appwinkel

Google betaalde game-uitgever Activision Blizzard 360 miljoen dollar om af te zien van het oprichten van een eigen appwinkel. Deze appwinkel zou concurreren met de Play Store, de eigen appwinkel van Google voor het Android-platform.

Dit stellen althans de aanklagers van Epic Games in een rechtszaak die vorig jaar is aangespannen tegen Google. Reuters meldt op basis van bronnen dat de deal onderdeel uitmaakt van Project Hu, een programma dat inmiddels als App and Games Velocity Program door het leven gaat. Dit programma is eerder aan bod gekomen in documenten die Epic Games indiende bij de rechtbank. Bedragen waren echter vooralsnog niet bekend.

Vijfentwintig verschillende deals

Activision Blizzard zou niet de enige partij zijn waarmee Google een dergelijke deal sloot. In totaal zou het met vijfentwintig partijen dergelijke deals hebben gesloten. Onder meer met Ubisoft, Nintendo en Riot Games.

In een reactie aan Reuters ontkent Activision Blizzard de aantijgingen. De game-uitgever stelt dat Google haar nooit heeft gevraagd, onder druk heeft of gedwongen niet te concurreren met Google Play. Het noemt de beweringen van Epic Games dan ook 'onzin'.

Google ontkent eveneens. In een reactie aan Engadget stelt Google dat Epic Games zijn Apps and Games Velocity Program niet juist interpreteert. Het programma zou ontwikkelaars juist in staat stellen voordelen en vroege toegang aan Google Play-gebruikers beschikbaar te stellen bij het uitbrengen van nieuwe of vernieuwde content. Het programma verhindert volgens Google derde partijen niet concurrerende appwinkels te creëren.

Terug naar nieuws overzicht