Wouter Hoeffnagel - 18 november 2022

VK ziet veiligheidsrisico in overname van Newport Wafer Fab door Nexperia

VK ziet veiligheidsrisico in overname van Newport Wafer Fab door Nexperia image

Nexperia, een dochter van het Chinese Wingtech Technology, moet van de Britse overheid 86% van zijn belang in Newport Wafer Fab verkopen. Het ziet de overname van Newport Wafer Fab door Nexperia een risico voor de nationale veiligheid.

Nexperia nam Newport Wafer Fab in 2021 over. De Britse overheid startte een onderzoek naar de overname. Het maakt nu gebruik van een recent ingevoerde wet die de Britse overheid de mogelijkheid geeft overnames en investeringen in kritieke sectoren te blokkeren. Het gaat daarbij specifiek om transacties die een gevaar voor de Britse nationale veiligheid opleveren.

Nationaal veiligheidsrisico

De Britse regering meldt nu dat de aankoop van Nexperia een nationaal veiligheidsrisico kan opleveren. Zo kan de overname onder meer de Britse productiecapaciteit voor chips aantasten. Ook zijn de Britten bang dat de chipfabriek dankzij zijn locatie toegang geeft tot technologisch talent rondom Zuid-Wales. Dit talent zou hierdoor niet inzetbaar zijn voor initiatieven die de Britse nationale veiligheid bevorderen.

Nexperia is eigendom van het Chinese Wingtech Technology. Het hoofdkantoor is gevestigd in Nijmegen. Het bedrijf kan zich niet vinden in de Britse kritiek en meldt het oordeel van de Britten niet te accepteren. Ook wijst het erop dat eerder al twee veiligheidsonderzoeken zijn uitgevoerd, waarbij geen risico's aan het licht kwamen. Toni Versluijs, Country Manager Nexperia UK, is kritisch over het oordeel en stelt dat het management gechoqueerd is. Nexperia gaat in beroep tegen het besluit.

Copaco | BW 25 maart tm 31 maart 2024 Trend Micro BW BN week 10-11-13-14-2024
Copaco | BW 25 maart tm 31 maart 2024