Wouter Hoeffnagel - 17 november 2022

Digital Services Act van kracht

Digital Services Act van kracht image

De Digital Services Act (DSA) is in werking getreden. De wet moet Europese burgers online beter beschermen en onder meer desinformatie aanpakken. Denk echter ook aan een verbod op advertenties gericht op kinderen of gepersonaliseerde reclame op basis van gevoelige informatie als religie of politieke voorkeur.

De DSA is een van de twee grote Europese techwetten die de afgelopen tijd in werking zijn getreden. Begin deze maand trad de Digital Markets Act (DMA) in werking. De DMA moet samen met de Digital Services Act (DSA) moet de macht van grote techgiganten inperken. De wet omschrijft onder meer de rechten en plichten van techbedrijven op hun platforms. Het gaat daarbij specifiek om grote techbedrijven met een minimale jaaromzet of minimaal aantal maandelijkse gebruikers. De EU identificeert deze partijen als poortwachters. Dat betekent in de praktijk dat zij over een platform beschikken waarmee zij ook andere diensten kunnen bereiken. De DMA moet voorkomen dat deze partijen eigen diensten en apps voorrang geven. Ook bepaalt de wet dat diensten van grote techbedrijven interoperabel moeten zijn en bepaalde diensten niet mogen voortrekken.

Inrichting van digitale platforms

Waar de DMA zorgt voor een gelijk speelveld voor bedrijven, is de DSA meer gericht op de inrichting van digitale platforms. Zo worden onder meer gepersonaliseerde advertenties strenger gereguleerd. Zo mogen bedrijven gevoelige gegevens van gebruikers zoals religie, seksuele of politieke voorkeur niet meer gebruiken voor dit doeleinden. Ook is het niet langer toegestaan minderjarige gepersonaliseerde advertenties aan te bieden.

Daarnaast geeft de DSA EU-lidstaten meer mogelijkheden illegale content aan te pakken. Denk hierbij aan desinformatie, maar ook aan schadelijke content zoals haatdragende berichten. Ook moeten bedrijven regels opstellen voor de aanpak van illegale content.

Omvang van platform bepaalt de regels

Techbedrijven moeten voor 17 februari 2023 doorgeven hoeveel gebruikers hun platforms tellen. Op basis hiervan wordt bepaald aan welke regels het platform moet voldoen. Tot november 2024 is een overgangsperiode van kracht, waarna de DSA op 17 november 2024 volledig van kracht wordt. Alle EU-lidstaten moeten dan ook een coördinator voor digitale diensten hebben aangewezen, die verantwoordelijk is voor het toezicht op de DSA.