ESET Mobile Security beschermt tegen sms-phishing

17-11-2022 | door: Wouter Hoeffnagel
Deel dit artikel:

ESET Mobile Security beschermt tegen sms-phishing

ESET, speler op het gebied van digital security, vernieuwt zijn beveiliging voor Android-smartphones. De nieuwste versie van ESET Mobile Security is uitgebreid met phishing-bescherming tegen kwaadaardige sms’jes.

Uit het Threat Report van ESET over het tweede trimester van 2022 blijkt dat Androiddreigingen 9,5% zijn toegenomen ten opzichte van het eerste trimester van dit jaar. In 2021 kwam een specifiek soort malware (genaamd FluBot) aan het licht, dat op verschillende manieren probeert om de gebruiker een kwaadaardige app te laten downloaden. Het einddoel is om persoonlijke gegevens van de gebruiker, zoals betaal- of bankiergegevens te stelen. Cybercriminelen probeerden dit te bewerkstelligen door massaal sms’jes naar willekeurige telefoonnummers te versturen in de hoop dat zo veel mogelijk gebruikers klikken op de link in de sms, en daarmee een kwaadaardige app installeren. Deze vorm van phishing wordt ‘smishing’ genoemd, en de verwachting is dat gebruikers met de aankomende feestdagen meer last krijgen van deze dreiging. De sms’jes die de cybercriminelen verstuurden gingen onder meer over het volgen van een bestelling via PostNL of DHL, via het linkje dat in de sms verwerkt zat.

Soms niet van echt te onderscheiden

Soms is phishing gemakkelijk te herkennen: spelfouten, een onbekende afzender en andere gekke, afwijkende zaken in een e-mail of sms zorgen ervoor dat de meeste gebruikers niet zo maar op een linkje klikken. Maar phishingberichten kunnen soms niet van echt te onderscheiden zijn, of precies op het juiste moment verstuurd worden. Wanneer iemand nét iets besteld heeft, verwacht diegene ook een bericht om de bestelling te volgen.

Om gebruikers te beschermen tegen phishingberichten vóórdat zij geklikt hebben, voegt ESET phishing-bescherming voor sms’jes toe aan haar Android-beveiliging. Deze functie doorzoekt sms’jes op kwaadaardige links en waarschuwt gebruikers dat er mogelijk een kwaadaardig bericht in hun inbox zit. De extra waarschuwing helpt gebruikers om hun persoonlijke en financiële informatie veilig te houden, zodat deze niet in handen komt van cybercriminelen.

eset-mobile-security-android-11-2022.png

Anne den Os, Technical Operations Manager bij ESET Nederland, licht toe: “In het dreigingslandschap voor consumenten zien we phishing nog altijd terugkeren, het is daarom cruciaal om hierin onze bescherming uit te breiden. Dagelijks gebruiken we vrijwel allemaal onze mobiele apparaten om te communiceren en informatie te verzenden. Met deze toevoeging voor ESET Mobile Security zorgen we voor een eenvoudige en duidelijke manier om de gevolgen van phishingaanvallen effectief te bestrijden.”

Terug naar nieuws overzicht
Security