Witold Kepinski - 12 november 2022

Gartner belicht hoe u de energiekosten en risico kunt beperken

Gartner belicht hoe u de energiekosten en risico kunt beperken image

Energie is een strategisch bestuursthema dat ondernemingen de komende jaren voor serieuze financiële en operationele uitdagingen stelt. Bedrijfsmodellen vereisen nieuwe digitale mogelijkheden, waaronder energieoptimalisatie, koolstofbeheer en energiehandel, om snel en op schaal te kunnen worden geleverd.

In een sessie tijdens de Gartner IT Symposium Xpo in Barcelona legde Lauren Wheatley, Director Analyst bij Gartner, uit welke veelzijdige rol IT en digitale oplossingen kunnen spelen bij het aanpakken van deze risico's.

Belangrijkste leerpunten volgens Lauren Wheatley zijn:

“Het beheer van energie is nu een van de belangrijkste barrières voor organisatorisch succes. Organisaties moeten zich nu richten op het naar boven halen en proactief beheren van relevante energierisico's om concurrentievoordeel te vinden."

"Digitale technologie is van fundamenteel belang voor het leveren van een goedkope koolstofenergiestrategie op schaal en snelheid."

"Energiestrategieën moeten rekening houden met de onderling afhankelijke strategische, financiële, politieke en sociale kosten van energieverbruik."

“Inspanningen op het gebied van duurzaamheid alleen zijn waarschijnlijk niet voldoende om de energiekosten van uw organisatie te beheersen of de energiezekerheid effectief te waarborgen. Je zult gegevens en oplossingen op elkaar moeten afstemmen om een geïntegreerde, op portfolio's gebaseerde benadering te creëren."

“Energie is een multidisciplinair probleem dat coördinatie van de componenten (inkoop, energie-efficiëntie, onroerend goed, operationele teams) en afstemming in de hele onderneming vereist. Werk samen met uw bedrijf - lever gegevens en inzichten om hen te helpen de juiste beslissingen te nemen of snel corrigerende maatregelen te nemen.”

"Hoewel data en technologie geen wondermiddel zijn voor het koolstofarm maken van energie, kunnen CIO's en digitale leiders met de juiste planning en leiderschap een transformerende rol spelen bij het verminderen van energiekosten en -risico's."