Wouter Hoeffnagel - 10 november 2022

Vrouwelijke journalisten bovengemiddeld vaak doelwit van online geweld

Vrouwelijke journalisten zijn bovengemiddeld vaak doelwit van online geweld. Bijna drie op de vier vrouwelijke respondenten (73%) zei online geweld te hebben meegemaakt.

Dit blijkt uit onderzoek van International Center for Journalists (ICFJ) met steun van UNESCO. Uit het onderzoek blijkt dat 25% van de vrouwelijke journalisten met bedreigingen van fysiek geweld te maken kreeg 18% met seksueel geweld. Een op de vijf vrouwelijke respondenten (20%) zei dat ze offline waren aangevallen of misbruikt bij online gezaaide incidenten.

Consequenties

De gevolgen voor de geestelijke gezondheid van online geweld waren de meest voorkomende (26%) consequentie. Twaalf procent van de respondenten meldt dat ze medische of psychologische hulp zochten vanwege de effecten van online geweld. 11% stelt dat ze als gevolg daarvan vrije dagen hadden opgenomen.

Bijna de helft (48%) van de vrouwen gaf aan lastiggevallen te worden met ongewenste privéberichten. Het thema van het verhaal dat het vaakst werd geïdentificeerd in verband met toegenomen aanvallen was gender (47%), gevolgd door politiek en verkiezingen (44%) en mensenrechten en sociaal beleid (31%).

Desinformatiecampagnes

Eenenveertig procent van de vrouwelijke respondenten zei dat ze het doelwit waren van online aanvallen die verband leken te houden met georkestreerde desinformatiecampagnes.
Politieke actoren waren de op één na meest genoemde bronnen (37%) van aanvallen en misbruik na "anonieme of onbekende aanvallers" (57%).

Facebook wordt beoordeeld als de minst veilige van de top vijf platforms of apps die door deelnemers werden gebruikt, met bijna het dubbele van het aantal respondenten dat Facebook als "zeer onveilig" omschreef in vergelijking met Twitter. Het trok ook onevenredig meer incidentmeldingen aan onder de respondenten (39% vergeleken met de 26%). Slechts 25% van de respondenten meldde incidenten van online geweld aan hun werkgevers. De beste reacties die ze zeiden te ontvangen waren: geen reactie (10%) en adviezen als “een dikkere huid laten groeien” of “opharden” (9%). Twee procent zei dat hen werd gevraagd wat ze deden om de aanval uit te lokken.

Zelfcensuur en vermijden van online interactie

De ondervraagde vrouwelijke journalisten geven het vaakst aan (30%) dat ze reageren op het online geweld dat ze ervaren door het toepassen van zelfcensuur op sociale media. Twintig procent meldt zich terug te trekken uit alle online interactie. 18% vermijdt specifiek de betrokkenheid van het publiek.

Online geweld heeft een aanzienlijke impact op de werkgelegenheid en productiviteit van de vrouwelijke respondenten. In het bijzonder meldde 11% werk te missen, 38% trok zich terug uit de zichtbaarheid (bijvoorbeeld door te vragen om uit de lucht te worden gehaald en zich online achter pseudoniemen terug te trekken), 4% stopte met hun baan en 2% stopte zelfs helemaal met de journalistiek.

Meer informatie is hier beschikbaar.

Copaco | BW 25 maart tm 31 maart 2024 Trend Micro BW BN week 10-11-13-14-2024
Copaco | BW 25 maart tm 31 maart 2024