Gartner: veel EMEA organisaties worstelen met visie op digitale verandering

08-11-2022 | door: Witold Kepinski
Deel dit artikel:

Gartner: veel EMEA organisaties worstelen met visie op digitale verandering

CIO's en IT-leiders moeten actie ondernemen om de time-to-value te versnellen en de financiële top- en bottomline-effecten van digitale investeringen te stimuleren. 94% van de organisaties in EMEA worstelt met het ontwikkelen van een visie op digitale verandering.

Dit blijkt uit het jaarlijkse wereldwijde onderzoek van Gartner onder CIO's en technologisch managers. "De druk op CIO's om digitale dividenden te leveren is groter dan ooit", zegt Daniel Sanchez-Reina, VP Analyst bij Gartner. “CEO's en directies verwachtten dat investeringen in digitale activa, kanalen en digitale zakelijke mogelijkheden de groei zouden versnellen dan voorheen mogelijk was. Nu verwacht de bedrijfsleiding dat deze digitaal gestuurde verbeteringen weerspiegeld zullen worden in de bedrijfsfinanciën.”

IT-budgetten stijgen met 4,4%

In 2023 verwachten EMEA CIO's dat hun IT-budgetten gemiddeld met 4,4% stijgen, wat lager is dan de verwachte wereldwijde inflatie van 6,5%. Dit betekent dat CIO's minder geld beschikbaar zullen hebben dan vorig jaar. Een driedubbele druk van economische druk, schaars en duur talent en voortdurende uitdagingen op het gebied van bevoorrading vergroten de wens en urgentie om time-to-value te realiseren.

Gartner-analisten presenteerden de onderzoeksresultaten tijdens Gartner IT Symposium/Xpo, dat tot en met donderdag plaatsvindt. De Gartner CIO en Technology Executive Survey van 2023 verzamelde gegevens van 2.203 CIO-respondenten in 81 landen en alle belangrijke sectoren, goed voor ongeveer $ 15 biljoen aan inkomsten/budgetten van de publieke sector en $ 322 miljard aan IT-uitgaven. In EMEA namen 780 CIO's deel aan het onderzoek uit 51 landen en alle belangrijke industrieën, goed voor bijna $ 5,9 biljoen aan inkomsten en $ 78 miljard aan IT-uitgaven.

Financiële impact van technologie-investeringen aantonen

De enquête-analyse onthulde vier manieren waarop CIO's digitale dividenden kunnen leveren en de financiële impact van technologie-investeringen kunnen aantonen:

Geef prioriteit aan de juiste digitale initiatieven

In EMEA rangschikten respondenten van de enquête de doelstellingen van hun leidinggevenden voor investeringen in digitale technologie in de afgelopen twee jaar. De twee belangrijkste doelstellingen waren het verbeteren van de operationele uitmuntendheid (53%) en het verbeteren van de klant- of burgerervaring (44%). Ter vergelijking: slechts 29% noemde een groeiende omzet als primaire doelstelling en 22% noemde het verbeteren van de kostenefficiëntie.

"Over het algemeen moeten CIO's prioriteit geven aan digitale initiatieven met marktgerichte, groei-impact", zegt Sanchez-Reina. "Voor sommige CIO's betekent dit dat ze uit hun comfortzone van interne backoffice-automatisering moeten stappen om zich in plaats daarvan te concentreren op initiatieven die gericht zijn op klanten of opdrachtgevers."

Bovendien bleek uit het onderzoek dat de zakelijke prioriteiten van EMEA CIO's voor de rest van 2022 en volgend jaar groei en digitale transformatie zijn. De belangrijkste gebieden van de hogere uitgaven van CIO's in 2023 zijn cyber- en informatiebeveiliging (70%), business intelligence/data-analyse (53%) en cloudplatforms (48%). Slechts 34% investeert echter in kunstmatige intelligentie (AI) en 24% in hyperautomatisering.

Een metrische hiërarchie maken

Uit het onderzoek blijkt dat 94% van de EMEA-organisaties moeite heeft met het ontwikkelen van een visie op digitale verandering, vaak als gevolg van concurrerende verwachtingen van verschillende belanghebbenden. "De Chief Marketing Officer, Chief Sales Officer, Chief Financial Officer en andere C-level executives concurreren met elkaar bij het realiseren van hun digitale transformatie, en dit verbruikt de middelen van de CIO omdat een uniforme digitale strategie ontbreekt", aldus Sanchez- Reina.

Het belangrijkste nadeel van dit gebrek aan digitale visie is het ontbreken van een gemeenschappelijk en gekwantificeerd bedrijfsdoel voor de hele organisatie. "Elke business unit voert bijvoorbeeld zijn eigen initiatieven uit om de klantervaring te verbeteren, maar ze zijn niet afgestemd op een gemeenschappelijk bedrijfsresultaat, zoals het verhogen van de omzet met een bepaald doel", zegt Sanchez-Reina.

De oplossing is volgens Gartner dat elke afzonderlijke business unit zijn eigen statistiek heeft die bijdraagt aan hetzelfde bedrijfsresultaat.

Draag IT-talent bij aan een door bedrijven geleid Fusion-team

Hoewel strategische betrokkenheid van business unit-leiders noodzakelijk is om digitale initiatieven te versnellen, toont het onderzoek aan dat de zware last van digitale levering nog steeds niet gelijk wordt gedragen door IT- en bedrijfsafdelingen. Slechts 32% van de EMEA CIO's zei bijvoorbeeld dat businessfuncties deelnemen aan agile digitale uitvoeringsteams.

"Overmatige afhankelijkheid van IT-personeel voor digitale levering weerspiegelt een traditionele manier van denken, die wendbaarheid in de weg kan staan", zegt Sanchez-Reina. “EMEA CIO's moeten gedemocratiseerde digitale levering door ontwerp omarmen om de time-to-value te versnellen. Door mensen buiten de IT, met name bedrijfstechnologen, uit te rusten en in staat te stellen om gedigitaliseerde capaciteiten, middelen en kanalen te bouwen, kunnen bedrijfsdoelen sneller worden bereikt."

Het uitlenen van IT-personeel aan fusieteams die bedrijfsexperts, bedrijfstechnologen en IT-personeel combineren, katalyseert een team dat gericht is op het bereiken van digitale bedrijfsresultaten. Tegelijkertijd maakt het de weg vrij voor wederkerigheid, zoals het integreren van vakinhoudelijke materiedeskundigen van de business tot een door IT geleid fusieteam.

Verklein de talentkloof met onconventionele middelen

Veel CIO's blijven worstelen met het aannemen en behouden van IT-talent om digitale initiatieven te versnellen. Het onderzoek identificeert echter talloze bronnen van technologisch talent die nog niet zijn aangeboord. Zo gebruikt slechts 12% van de EMEA-bedrijven studenten (via stages en relaties met scholen) om technologische mogelijkheden te helpen ontwikkelen en maakt slechts 24% gebruik van gig-werkers.

"Talenttekorten behoren tot de grootste belemmeringen voor digitaal", zegt Sanchez-Reina. “CIO's worden vaak beperkt door beleid met betrekking tot voorkeursaanbieders of arbeidscontracten. Ze moeten het leiderschap van bedrijven en HR benadrukken dat het inschakelen van onconventionele talentbronnen kan helpen de realisatie van digitale dividenden te versnellen.”

Gartner-klanten kunnen meer lezen in "2023 CIO and Technology Executive Agenda: 4 Actions to Deliver 'Digital Dividends'."

Terug naar nieuws overzicht
Digitale Transformatie