Witold Kepinski - 07 november 2022

Gartner belicht de belangrijkste strategische tech trends voor 2023

Gartner belicht de belangrijkste strategische tech trends voor 2023 image

Strategische technologietrends hebben een aanzienlijk disruptief potentieel en vormen de basis voor innovatie in de komende vijf jaar. In deze sessie zei David Groombridge, Distinguished VP Analyst bij Gartner tijdens het Gartner IT Symposium/ Xpo event in Barcelona.

Hij zei dat CIO's en IT-managers het zich niet kunnen veroorloven om deze trends te negeren, omdat ze omgaan met de onzekerheid die wordt veroorzaakt door wereldwijde veranderingen.

Belangrijkste leerpunten volgens Groombridge zijn:

"De belangrijkste strategische technologietrends van Gartner voor 2023 omvatten drie kernthema's: operationele duurzaamheid optimaliseren , productiviteit en klantwaarde opschalen en pionieren op het gebied van productgericht individualisme"

Duurzaamheid: om de duurzaamheid te verbeteren, hebben organisaties een nieuw duurzaam technologisch raamwerk nodig dat de energie- en materiaalefficiëntie van IT-services verhoogt en de duurzaamheid van ondernemingen mogelijk maakt door middel van technologieën zoals traceerbaarheid, analyse, hernieuwbare energie en andere.

Superapps: Een superapp combineert de kenmerken van een app, een platform en een ecosysteem in één applicatie. Het heeft niet alleen zijn eigen set functionaliteiten, maar het biedt ook een platform voor derden om hun eigen mini-apps te ontwikkelen en te publiceren. Gartner voorspelt dat tegen 2027 meer dan 50% van de wereldbevolking dagelijks actieve gebruikers van meerdere superapps zal zijn.

AI-vertrouwen, risico- en beveiligingsbeheer: organisaties die nu tijd en middelen besteden aan het beheren van AI-vertrouwen, -risico's en -beveiliging, zullen betere resultaten zien op het gebied van AI-acceptatie, behaalde bedrijfsdoelen en zowel interne als externe gebruikersacceptatie.

Branche-cloudplatforms: branche-cloudplatforms bieden een portfolio van mogelijkheden die SaaS, PaaS en IaaS omvatten, en bieden branchespecifieke sets van modulaire mogelijkheden ter ondersteuning van // specifieke zakelijke gebruiksscenario's in de branche.

Realisatie van draadloze waarde: naarmate ondernemingen digitaal schalen, hebben ze een spectrum aan draadloze oplossingen nodig om in alle omgevingen te voorzien, van wifi op kantoor tot services voor mobiele apparaten tot energiezuinige services en zelfs radioconnectiviteit. Gartner voorspelt dat in 2025 60% van de ondernemingen vijf of meer draadloze technologieën tegelijk zal gebruiken.

Lees meer over vijf andere strategische trends en aanvullende details over elke trend in het Gartner-persbericht "Gartner identificeert de top 10 strategische technologietrends voor 2023."