Agentschap Telecom gaat Rijksinspectie Digitale Infrastructuur heten

08-11-2022 | door: Wouter Hoeffnagel
Deel dit artikel:

Agentschap Telecom gaat Rijksinspectie Digitale Infrastructuur heten

Het Agentschap Telecom is vanaf 1 januari 2023 onder een nieuwe naam: de Rijksinspectie Digitale Infrastructuur. De huidige taken blijven behouden, waarbij de dienst extra gaat investeren in de digitale veiligheid van Nederland.

Dit meldt het Agentschap Telecom aan AG Connect. De nieuwe naam geeft de activiteiten van de organisatie beter weer. Zo investeert het agentschap meer in toezichtstaken, die intensiever worden. Dit komt onder meer door de digitalisering van de maatschappij, wat nieuwe kwetsbaarheden en risico's met zich meebrengt. Dit zet volgens de organisatie de maatschappelijke belangen en publieke waarden onder druk.

Grip op digitale infrastructuur

Ook moet de overheid volgens het agentschap grip krijgen op de volledige digitale infrastructuur. Dit vraagt om een sterke Rijksinspectie die het geheel overziet, zowel kansen als risico's tijdig signaleert en waar nodig kan ingrijpen.

De focus van de vernieuwde organisatie breidt uit. Zo investeert de toezichthouder in de digitale veiligheid van Nederland. Dit betekent in de praktijk dat er meer aandacht komt voor betrouwbare netwerken, slimme apparaten en veilig gebruik van internet. De nieuwe naam en focus worden vandaag gepresenteerd aan minister Micky Adriaanse van Economische Zaken en Klimaat.

Terug naar nieuws overzicht