Qualcomm verwacht minder omzet uit chips voor smartphones

04-11-2022 | door: Redactie
Deel dit artikel:

Qualcomm verwacht minder omzet uit chips voor smartphones

De top van Qualcomm denk dat in het lopende boekjaar de omzet uit chips voor smartphones met 3G-, 4G- of 5G-verbinding met 10 tot 15 procent daalt ten opzichte van het afgelopen jaar. In een eerdere vooruitblik repte het bedrijf nog van een krimp van 5 procent. Die daling wijt het aan de onzekere economische vooruitzichten en opgebouwde voorraden bij klanten.

Door de hoge inflatie hebben consumenten waarschijnlijk minder geld over voor grote aankopen, zoals een nieuwe smartphone. Tegelijkertijd kampten elektronicafabrikanten sinds vorig jaar met chiptekorten, waardoor ze grotere voorraden aanhielden. Nu de toeleveringsproblemen minder groot zijn, maken die bedrijven hun voorraden eerst op voordat ze nieuwe chips van Qualcomm kopen.

iPhones en pc's

Qualcomm levert onder meer de chips voor de Samsung-telefoons en de iPhone van Apple. Die laatste werkt echter aan zijn eigen modems, waardoor Qualcomm tegen 2024 een grote klant verliest. Het bedrijf werkt echter ook aan een bredere portfolio. Vanaf 2024 zouden er pc's moeten uitkomen met de Snapdragon chip van Qualcomm, zo zegt CEO Cristiano Amon in een call met analisten naar aanleiding van de financiële resultaten. Een en ander moet het bedrijf minder afhankelijk maken van de markt voor smartphones. Amon mikt daarnaast op de verkoop van processors voor allerlei slimme apparaten die verbonden zijn met het internet en elkaar.

In het vierde kwartaal van het boekjaar van Qualcomm, dat eindigde op 25 september, steeg de omzet met 22 procent op jaarbasis tot 11,4 miljard dollar. Daarop boekte het bedrijf een nettowinst van 2,9 miljard dollar, 3 procent meer dan in dezelfde periode vorig jaar.

In samenwerking met Data News

Terug naar nieuws overzicht